Na hlavný obsah

Taliban ovládol provinciu, ktorá je len desiatky kilometrov od Kábulu

Hnutie pokračuje útokom na mesto Mazáre Šaríf.

Taliban ovládol provinciu, ktorá je len desiatky kilometrov od Kábulu
Dym stúpa počas bojov medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami v Kandaháre, juhozápadne od Kábulu 12. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Povstalci z hnutia Talibán v sobotu (14. 8.) ráno začali útok na Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, ktoré doteraz ako jedno z troch veľkých miest kontroluje afganská vláda.

Hovorca guvernéra provincie Balch uviedol, že bojovníci Talibanu začali ofenzívu z viacerých smerov a že na predmestiach provinčného správneho centra začali tvrdé boje, informovala agentúra AP. Správy o obetiach zatiaľ známe nie sú.

Mazáre Šaríf so 400 000 obyvateľov je spolu s metropolou Kábulom a Dželábádom jedným zo zvyšných troch veľkých miest, v ktorých zatiaľ udržala kontrolu afganská vláda.

Povstalci z Talibanu sa za uplynulý týždeň zmocnili 18 provinčných metropol, ktorých je celkovo 34, a kontrolujú väčšinu severu, západu a juhu krajiny.

Afganský prezident Ašraf Ghaní si je strategického významu Mazáre Šarífu dobre vedomý a do mesta v stredu (11. 8.) osobne priletel, aby vyburcoval miestnych vládcov k odhodlanej obrane. Stretol sa s lídrami milícií, ktoré vládu podporujú, uviedla AP.

Agentúra s odvolaním sa na vyjadrenia poslanca Homa Ahmadího tiež uviedla, že Taliban už má pod kontrolou aj celú provinciu Lógar, ktorej administratívne stredisko Púli Alam povstalci ovládli v piatok (13. 8.). Hranice provincie sa nachádzajú len 80 kilometrov južne od Kábulu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet