Na hlavný obsah

Taliban predstaví novú vládu pravdepodobne budúci týždeň

Chcú udržiavať vzťahy so Západom.

Taliban predstaví novú vládu pravdepodobne budúci týždeň
Bojovník Talibanu hliadkuje v Kábule. Foto: TASR/AP

Taliban predstaví novú afganskú vládu na budúci týždeň, povedal v sobotu (26. 8.) agentúre Reuters hovorca radikálneho islamistického hnutia Zabiulláh Mudžáhid.

Taliban podľa neho rovnako stojí o zachovanie diplomatických vzťahov so Západom. Hovorca očakáva, že čoskoro pominú ekonomické šoky a pád meny, ktorý nasledoval po tom, ako sa Taliban v polovici augusta po prekvapivej a bleskovej ofenzíve zmocnil prakticky celého Afganistanu.

Mudžáhid hovoril s Reuters v čase, keď sa americká armáda začala sťahovať z medzinárodného letiska v Kábule, kde dohliada na evakuáciu cudzincov i Afgancov utekajúcich pred Talibanom. Evakuačná misia má skončiť k 31. augustu.

Vo svojom vyhlásení Mudžáhid odsúdil úder amerického bezpilotného lietadla vo východnom Afganistane, pri ktorom podľa Pentagonu zahynuli dvaja členovia jednej z odnoží Islamského štátu. Táto teroristická organizácia sa prihlásila ku štvrtkovému samovražednému atentátu, ktorý mal za následok 13 mŕtvych príslušníkov amerických ozbrojených síl a desiatky obetí z radov afganských civilistov.

Mudžáhid americkej strane vyčítal, že Taliban vopred neinformovala. Išlo podľa neho tiež o „jasný útok na afganské územie“.

Zároveň ale apeloval na Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, aby zachovali diplomatické vzťahy s novou afganskou vládou aj po skončení evakuačnej misie.

V Kábule podľa Reuters rastie frustrácia ľudí z ekonomických problémov spôsobených pádom domácej meny i rastúcich cien potravín. Banky sú zatvorené aj dva týždne po prevzatí moci Talibanom. Mudžáhid vyjadril presvedčenie, že hospodárske ťažkosti pominú, len čo sa pustí do práce nová vláda Talibanu.

Podľa hovorcu hnutia už určili nových predstaviteľov do čela vrcholných štátnych inštitúcií vrátane centrálnej banky či ministerstiev zdravotníctva a školstva. Vymenovali vraj už tiež guvernéra a policajných šéfov úplnej väčšiny afganských provincií.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v sobotu varovala, že vlna sucha ohrozuje v Afganistane viac ako sedem miliónov ľudí. Afganci podľa nej trpia tiež pandémiou covidu a mnohí boli v dôsledku nedávnych bojov nútení utiecť zo svojich domovov. Svetový potravinový program (WFP) tento mesiac uviedol, že potravinovú pomoc naliehavo potrebuje asi 14 miliónov Afgancov, teda približne každý tretí obyvateľ krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet