Na hlavný obsah

Taliban sa chce stretnúť s predstaviteľmi predošlých vlád

Či s nimi chce vládnuť zatiaľ nie je zrejmé.

Taliban sa chce stretnúť s predstaviteľmi predošlých vlád
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu v Kábule. Foto: SITA/AP

Lídri islamistického hnutia Taliban majú v pláne sa stretnúť v najbližších 48 hodinách s vplyvnými členmi bývalých afganských vlád. Informovala o tom v stredu (18. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z predstaviteľov Talibanu. Podľa neho hnutie zatiaľ nemôže povedať, či prizve do nového kabinetu členov niekdajších afganských vlád.

Taliban, ktorý v uplynulých dňoch obsadil väčšinu afganského územia, sľúbil vytvoriť mnohostrannú islamskú vládu. Predstavitelia hnutia už vedú predbežné rokovania s exprezidentom Hamídom Karzaiom a s mierovým vyjednávačom zvrhnutej vlády Abdulláhom Abdulláhom.

Podľa fotografií zverejnených v stredu na internete sa Karzai a Abdulláh zišli okrem iného s Anasom Hakkáním, ktorý je vysokým predstaviteľom jednej z mocných frakcií Talibanu. Militantnú sieť nesúcu meno Hakkání založil Anasov otec Džalaluddín Hakkání, ktorý zomrel v roku 2018. Teraz je lídrom siete Anasov brat Siradžuddín Hakkání. Ten je zároveň zástupcom šéfa Talibanu.

Podľa agentúry Reuters bola sieť Hakkání v ostatných rokoch jednou z najmocnejších a najobávanejších povstaleckých skupín v Afganistane a má na svedomí množstvo bombových a ďalších útokov na afganských a zahraničných vojakov. Spojené štáty považujú túto sieť za teroristické hnutie a jeho zahrnutie do budúcej afganskej vlády by mohlo viesť medzinárodným sankciám, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet