Na hlavný obsah

Taliban už nepúšťa Afgancov na letisko v Kábule. Hnutie vyzvalo ľudí, aby išli domov

Hnutie vymenovalo prvých predstaviteľov prechodnej vlády.

Taliban už nepúšťa Afgancov na letisko v Kábule. Hnutie vyzvalo ľudí, aby išli domov
Na snímke afganská rodina kráča k lietadlu amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Radikálne islamské hnutie Taliban chce, aby evakuácie z Kábulu skončili k 31. augustu, teda termínu dohodnutému skôr pre odchod zahraničných vojsk, uviedol v utorok (24. 8.) hovorca hnutia Zabiulláh Mudžáhid.

Dodal, že na kábulské medzinárodné letisko Taliban pre chaotickú situáciu už nepúšťa žiadnych Afgancov, informoval server BBC.

Hovorca Talibanu, ktorý v polovici augusta po dvadsiatich rokoch od invázie USA a ich spojencov znovu ovládlo Afganistan, tiež vyzval davy ľudí na kábulskom letisku, aby išli domov a sľúbil im bezpečnosť. „Žiadame Američanov, aby nenahovárali Afgancov k odchodu. Potrebujeme ich zručnosti,“ vyhlásil Mudžáhid.

Dodal, že afganské médiá už opäť fungujú – rovnako ako nemocnice, školy či miestna vláda. Taliban v utorok vymenoval prvých predstaviteľov prechodnej vlády, vrátane ministra vnútra, financií a školstva, a tiež šéfa rozviedky, guvernéra provincie Kábul a starostu metropoly.

Mudžáhid uistil novinárov, že neexistuje žiaden zoznam ľudí, ktorých mieni hnutie stíhať a že Taliban nebude rovnaký ako v rokoch 1996 až 2001, keď v krajine prvýkrát vládol, kým ho po útokoch na USA z 11. septembra zvrhla operácia, ktorú viedli USA.

Povedal tiež, že Taliban „hľadá spôsob, ako by mohli ženy chodiť do práce“. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová pritom v utorok uviedla, že má vierohodné správy o popravách uskutočňovaných Talibanom a o obmedzovaní práv afganských žien.

Práve zavedenie striktnej formy islamského práva šaría či obavy z represií kvôli spolupráci so zahraničnými jednotkami sú dôvodom, prečo v poslednom viac ako týždni zaplavili desaťtisíce ľudí kábulské letisko. V chaose tam zomreli vyše dve desiatky ľudí. Agentúra AP napísala, že na letisku ďalej panuje napätie a zomierajú tam zúfalí ľudia utekajúci pred Talibanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet