Na hlavný obsah

Taliban vyhlásil amnestiu pre štátnych úradníkov a pozval ženy do vlády

Podľa práva šaría by mali byť vo vláde, vyhlásilo hnutie.

Taliban vyhlásil amnestiu pre štátnych úradníkov a pozval ženy do vlády
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu v prezidentskom paláci v Kábule. Foto: TASR/AP

Radikálne hnutie Taliban, ktoré v nedeľu (15. 8.) prevzalo moc v Afganistane, vyhlásilo všeobecnú amnestiu pre všetkých štátnych úradníkov a vyzvalo ich, aby sa vrátili do práce. S odvolaním na utorkové (17. 8.) vyhlásenie Talibanu o tom informovala agentúra AFP. Podľa agentúry AP zároveň vysoko postavený predstaviteľ hnutia vyzval ženy, aby sa podieľali na chode štátu.

„Pre všetkých bola vyhlásená všeobecná amnestia, takže by ste sa s dôverou mali vrátiť k svojim zvykom,“ uviedlo hnutie vo vyhlásení.

Radikáli prizvali do vlády aj ženy

„Islamský emirát nechce, aby ženy boli obeťami,“ uviedol vo vysielaní televízie, ktorú teraz Taliban kontroluje, člen kultúrnej komisie hnutia Inamulláh Samangan. „Podľa práva šaría by mali byť ženy vo vládnej štruktúre,“ dodal.

„Štruktúra vlády nie je úplne jasná, ale na základe skúseností by tu malo byť kompletne islamské vedenie a zapojiť by sa mali všetky strany,“ uviedol Samangan.

Veľká časť obyvateľov povstalcom umiernenosť neverí

Z Kábulu nehlásia väčšie boje či strety, väčšina obyvateľov metropoly zostáva doma v obavách z ďalšieho vývoja. AP pripomína, že prevzatie kontroly nad mestom a následné prepustenie väzňov z väzníc spôsobilo rabovania skladov zbraní.

Staršia generácia Afgancov si stále pamätá predchádzajúcu vládu Talibanu v rokoch 1996 až 2001, počas ktorej bolo bežné kameňovanie, amputácie končatín či verejné popravy.

Povstalci sa síce v posledných rokoch snažili ukázať väčšiu umiernenosť, veľká časť Afgancov k tomu však pristupuje so značnou dávkou skepsy, píše AP.

Diskutuje sa aj o postavení žien a dievčat, ktoré na prelome tisícročí nesmeli navštevovať školy či pracovať. Na verejnosti museli chodiť zahalené a s mužským sprievodom. Ženy, ktoré pravidlá porušili, niekedy čelili verejnému ponižovaniu a bitiu zo strany náboženskej polície, ktorá konala v súlade s radikálnym výkladom práva šaría.

Taliban prikázal svojim bojovníkom pokojné správanie

Šéf vojenskej komisie Talibanu Muhammad Jakúb nariadil svojim bojovníkom, aby udržiavali disciplínu a v Kábule nevstupovali do domov a neukorisťovali vozidlá. Ak by tak urobili, išlo by o „čin vzbury“ a dotyční jedinci by za to niesli zodpovednosť, uviedla stanica Tolo News.

Hovorca Talibanu zároveň na twitteri dodal, že by nikto nemal vstupovať do obydlí bývalých vládnych činiteľov a vyhrážať sa im. Nemenovaný vysokopostavený činiteľ hnutia agentúre Reuters oznámil, že bojovníkom vedenie zakázalo vstupovať do budov veľvyslanectva či brániť v prejazde vozidlám diplomatov.

„Členovia Talibanu dostali na všetkých úrovniach nariadenia, aby sme sa uistili, že voči prítomnosti občanov iných krajín v Afganistane nebudeme konať neúctivo,“ uviedol činiteľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet