Na hlavný obsah

Taliban vyzýva Afgancov na jednotu

Hnutie sa snaží vystupovať umiernene.

Taliban vyzýva Afgancov na jednotu
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu na hliadke v uliciach Kábulu. Foto: TASR/AP

Radikálne hnutie Taliban vyzvalo afganských imámov, aby nabádali obyvateľov krajiny k jednote. Majú tak urobiť pri prvej piatkovej (20. 8.) modlitbe.

Proti vláde Talibanu vypukli v uplynulých dňoch protesty v niektorých mestách vrátane metropoly Kábulu. Spojené štáty vyjadrili obavu z toho, že by v aktuálnej chaotickej situácii mohli podniknúť teroristický útok bojovníci tamojšej odnože organizácie Islamský štát.

Volajú po národnej jednote

Hoci boli protesty prevažne malé, sú spoločne so zúfalými snahami niektorých Afgancov o odchod z krajiny znamením, že Taliban nebude mať na domácej pôde jednoduchú situáciu, podotýka agentúra Reuters.

Radikáli volajú po národnej jednote a snažia sa obyvateľov upokojiť aj relatívne umiernenými verejnými prejavmi, v ktorých tvrdia, že túžia po mieri, nebudú sa mstiť bývalým spolupracovníkom západných armád a budú rešpektovať práva žien.

Mnoho Afgancov však vyhlásením povstalcov nedôveruje. Mimovládne organizácie tiež prichádzajú so správami o tom, že členovia Talibanu aktívne pátrajú po bývalých spolupracovníkoch zahraničných vlád a zvrhnutej afganskej vlády a vyhrážajú sa ich rodinám.

Obava z Islamského štátu

Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan v piatok vyhlásil, že sa Spojené štáty pozorne sústredia na nebezpečenstvo teroristického útoku najmä zo strany krídla Islamského štátu, ktoré operuje v Afganistane a Pakistane s názvom ISIS-K. Toto krídlo je zároveň dlhoročným úhlavným nepriateľom Talibanu.

Evakuácie pokračujú

Z medzinárodného letiska v Kábule medzitým naďalej pokračujú evakuácie prostredníctvom masívneho leteckého mosta. Podľa nemenovaného činiteľa NATO sa podarilo z krajiny dostať za ostatných päť dní vyše 18 000 ľudí. Odletové haly medzinárodného letiska sú pritom podľa neho naďalej zaplavené ďalšími civilistami, ktorí sa chcú dostať preč z krajiny.

Cieľom Severoatlantickej aliancie je tak cez víkend zdvojnásobiť terajšie tempo. O situácii v krajine budú v piatok rokovať na mimoriadnom zasadnutí ministri zahraničia členských krajín NATO.

Sullivan uviedol, že USA presne nevedia, koľko ich občanov sa stále nachádza v Afganistane. Bidenova vláda je však podľa neho odhodlaná dostať do evakuačných lietadiel akéhokoľvek Američana, ktorý o to amerických činiteľov požiada.

„Nadviazali sme kontakt s Talibanom, aby sme umožnili bezpečný prechod ľuďom na letisko, a to v tejto chvíli funguje a Američania aj ohrození Afganci sa dostávajú na letisko,“ povedal Sullivan. Varoval však, že sa v súčasnej situácii nedá spoľahnúť na to, že bude terajší stav pokračovať relatívne bezproblémovo aj naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet