Na hlavný obsah

Taliban zabránil odletieť z Kábulu 20 príbuzným slovenských občanov

Informoval o tom minister Korčok.

Taliban zabránil odletieť z Kábulu 20 príbuzným slovenských občanov
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupine 20 Afgancov s väzbami na slovenských občanov, ktorých prepravu z Kábulu malo zabezpečiť nórske evakuačné lietadlo, sa nepodarilo dostať na letisko. Na Facebooku o tom v piatok (27. 8.) informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Vynaložili sme maximálne úsilie, aby sme afganským príbuzným našich občanov pomohli dostať sa na Slovensko. Dnes popoludní svitla nádej, keď sa nám po diplomatickej línii podarilo zabezpečiť 20 miest v nórskom evakuačnom lietadle, ktoré malo doviezť túto skupinu do Tbilisi. Odtiaľ sme mali pripravený náš špeciál na cestu na Slovensko,“ uviedol Korčok.

Dodal, že tejto skupine nepodarilo prejsť cez kontrolné stanovište Talibanu, ktorý im za dramatických okolností a pod ozbrojenou hrozbou znemožnil dostať sa na letisko.

„Taliban tak porušuje vlastný prísľub, že umožní evakuáciu do 31. augusta. Bohužiaľ, aj takéto situácie prináša dráma na kábulskom letisku. Je mi to úprimne ľúto o to viac, lebo sme dokázali vybaviť miesta v lietadle, ale situáciu na mieste ovplyvniť nevieme a to, že tam ide o život ukázal aj včerajší teroristický útok, ktorého výsledkom boli desiatky mŕtvych. Napriek tomu, náš team pracuje ďalej a ja mu aj touto cestou ďakujem,“ uzavrel minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko