Na hlavný obsah

Taliban zakázal ženám byť na univerzitách v spoločnej triede s mužmi

Hnutie sľubovalo zaručiť ženám ich práva.

Taliban zakázal ženám byť na univerzitách v spoločnej triede s mužmi
Na snímke americká vojačka kráča s afganskou rodinou do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 25. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Ženy v Afganistane budú mať naďalej povolené študovať na univerzitách, v triedach ale nebudú môcť byť spoločne s mužmi.

Podľa agentúry AFP to v nedeľu (30. 8.) uviedol dočasný minister vyššieho vzdelania, ktorého vymenovalo islamistické hnutie Taliban po svojom nástupe k moci tento mesiac.

Taliban už skôr sľúbil zaručiť ženám rovnoprávnosť v súlade s islamským právom.

Mnoho Afgancov na tieto sľuby ale hľadí skepticky, predovšetkým potom tí, ktorí si pamätajú, ako Talibanci za svojej skoršej vlády v rokoch 1996 až 2001 presadzovali prísne islamské právo šaría.

Dievčatá vtedy nemohli navštevovať školy, ženy nesmeli až na výnimky pracovať, hudba a televízie boli zakázané a podozriví zločinci boli na verejnosti bičovaní, mrzačení či popravovaní.

„Afganci budú môcť pokračovať vo vyššom vzdelaní v súlade s právom šaría, nebudú ale môcť bývať v zmiešanom prostredí, kde sa spoločne vyskytujú muži a ženy,“ vyhlásil minister Abdul Baki Hakkání na nedeľňajšom zasadnutí afganskej Veľkej rady (Lója džirga), ktorá združuje kmeňové starenky, politických a náboženských lídrov krajiny.

Taliban podľa neho chce „vytvoriť školské osnovy, ktoré budú zodpovedať islamským, národným a historickým hodnotám Afganistanu, ale súčasne budú schopné konkurencie s ďalšími krajinami“.

Oddelené triedy pre chlapcov a dievčatá budú tiež na základných a stredných školách, čo bolo ale podľa agentúry AFP v hlboko konzervatívnom Afganistane aj doteraz bežné.

Rokovali bez žien

Agentúra AFP poznamenala, že na nedeľňajšom zasadnutí Veľkej rady neboli prítomné žiadne ženy.

„Ministerstvo vyššieho vzdelávania riadené Talibanom o ďalšom fungovaní univerzít v krajine hovorilo len s mužskými zástupcami učiteľov a študentov,“ povedala AFP jedna z prednášajúcich, ktorá za predchádzajúcej, Západom podporovanej vlády pôsobila na kábulskej univerzite.

Podľa nej to svedčí o „systematickom zabraňovaní účasti žien na rozhodovaní“ a tiež o „rozpore medzi slovami a činmi Talibanu“.

Afganský novinár Bašír Ahmad Gvach na twitteri uviedol, že okrem koedukovaných tried bude v Afganistane zakázaná aj výučba dievčat učiteľmi z radov mužov.

„To znemožní dievčatám vyššie vzdelávanie, pretože univerzity si takúto vec z dôvodu nedostatku ľudských zdrojov nemôžu dovoliť,“ napísal Gvach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet