Na hlavný obsah

Ťaženie Talibanu naberá na obrátkach, zahraničné štáty sa obávajú pádu Kábulu

Hnutie dobylo ďalšie veľké mestá.

Ťaženie Talibanu naberá na obrátkach, zahraničné štáty sa obávajú pádu Kábulu
Dym stúpa počas bojov medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami v Kandaháre. Foto: TASR/AP

Afganské hnutie Taliban si pripisuje na konto ďalšie vojenské víťazstvá. Najnovšie sa zmocnilo druhého i tretieho najväčšieho mesta v krajine, Kandaháru a Herátu. Militanti sú už len 100 kilometrov od metropoly Kábul.

Zahraničné štáty pokračujú v evakuácii svojich občanov. Bezpečnostná rada OSN rokuje o návrhu vyhlásenia, ktoré by odsúdilo ofenzívu Talibanu.

Dobytie Kandaháru bolo dôležité už pre Alexandra Veľkého. Teraz je jeho dobytie veľkým úspechom pre Taliban. Najdôležitejšie však pre hnutie bude mocensky i symbolicky dobytie Kábulu.

Pád Saigonu 2.0

Ešte nedávno sa špekulovalo, že hlavné mesto obsadia o niekoľko týždňov. Teraz sa hovorí o niekoľkých dňoch. Médiá pripomínajú, že afganský Kábul môže už čoskoro stretnúť osud vietnamského Saigonu spred vyše 40 rokov.

Dobová reportáž popisuje chaos, ktorý nastal, keď komunistické jednotky zo severu dobýjali Saigon po odchode amerických vojsk. Sú v nej aj známe zábery, na ktorých zo strechy veľvyslanectva odletel posledný vrtuľník s americkými občanmi.

Analytik Lukáš Dyčka si však nemyslí, že pri dobytí afganskej metropoly sa dočkáme podobných obrázkov. „Predpokladám, že vzhľadom na to, že všetky štáty vedia, že nebezpečenstvo obsadenia Kábulu tu je, tak väčšinu personálu stiahnu predtým než tam Taliban príde,“ povedal Dyčka pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kolaps vládnych síl

Momentálne má hnutie pod kontrolou už dve tretiny Afganistanu. Vládni vojaci pred ním utekajú alebo sa vzdávajú. Analytik vidí za kolapsom armády niekoľko dôvodov.

„Od pomerne rozsiahlej korupcie, ktorá demotivuje obyčajných vojakov, až po civilizačné problémy. Afganskú armádu zložili podľa západného vzoru v zmysle, že vojaci slúžili po celom Afganistane zo všetkých etnických skupín bok po boku ako rovný s rovným. To ale popiera kmeňovú štruktúru Afganistanu, keď obyčajný vojak je lojálnejší kmeňovému vodcovi než centrálnej vláde,“ dodal Dyčka.

Teraz sú v nebezpečenstve najmä Afganci, ktorí boli lojálni zahraničným vojskám a pracovali pre nich. Najnovšie avizuje pomoc pre svojich tlmočníkov Česko. Slovenské ministerstvo obrany informovalo, že nenajímalo vlastných prekladateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet