Na hlavný obsah

Termín pojednávania s bývalým generálnym prokurátorom Trnkom je známy

Trnka je obvinený v súvislosti s kauzou Gorila.

Termín pojednávania s bývalým generálnym prokurátorom Trnkom je známy
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Okresný súd (OS) Bratislava I vytýčil termín hlavného pojednávania s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v súvislosti s kauzou Gorila na začiatok septembra. Ako vyplýva z rozpisu činnosti okresného súdu, pojednávanie je naplánované na 6., 7. a následne na 13. a 14. septembra.

Obžalobu na Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na súd na začiatku mája. Urobil tak po tom, ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal začiatkom marca na UŠP návrh na podanie obžaloby voči Trnkovi.

Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplýva zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Dostal nahrávku Gorily a nekonal

Obvinený mal podľa slov polície spáchať zločin ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas. Od podnikateľa Mariana Kočnera podľa obžaloby prevzal zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov.

Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Dobroslava Ttrnku z tohto zločinu v decembri 2019. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila.

Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.

Trnkovi naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora. Koncom mája ho generálny prokurátor SR Maroš Žilinka preložil z Generálnej prokuratúry (GP) SR na Krajskú prokuratúru v Žiline.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko