Na hlavný obsah

Tisíce ľudí vo Francúzsku protestovali proti schváleným covidovým pasom

Zišli sa vo viacerých mestách.

Tisíce ľudí vo Francúzsku protestovali proti schváleným covidovým pasom
Demonštranti proti opatreniam v juhofrancúzskom meste Marseille 14. augusta 2021. Foto: SITA/AP

Tisíce ľudí vyšli v sobotu (14. 8.) do ulíc viacerých francúzskych miest, aby vyjadrili nespokojnosť s tzv. covidpasmi, ktoré sú vo Francúzsku povinné pri vstupe do väčšiny prevádzok, informovala agentúra AP.

V Paríži nasadili približne 1 600 policajtov, ktorí dozerali na tri rôzne protestné sprievody v meste.

Demonštranti tvrdili, že covidpasy obmedzujú ich slobodu a predstavujú skrytý spôsob, ako urobiť očkovanie proti koronavírusu povinným, píše AP.

„Je to len politická kríza zamaskovaná ako zdravotná kríza,“ uviedla jedna z účastníčok zhromaždenia.

Takéto protesty sa vo Francúzsku konali už piaty víkend po sebe. Minulú sobotu (7. 8.) vo francúzskych mestách protestovalo takmer štvrť milióna ľudí. Tento týždeň boli počty demonštrantov podľa oficiálnych údajov nižšie, napísala agentúra AFP.

V platnosti do polovice novembra

Covidové pasy sú od pondelka 9. augusta povinné pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, kín a divadiel či v diaľkovej doprave.

Obyvatelia krajiny takýto certifikát získajú na základe úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, prípadne, ak covid prekonali alebo majú negatívny výsledok testu.

Opatrenie bude v platnosti do polovice novembra a vzťahuje sa na všetky osoby vo veku od 18 rokov. Pre mladistvých vo veku 12 až 17 rokov budú covidpasy vyžadované od 30. septembra. Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje dať sa do 15. septembra povinne zaočkovať.

Prieskumy podľa AP potvrdili, že väčšina Francúzov zavedenie covidpasov podporuje – aj napriek protestom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet