Na hlavný obsah

Tlačili sa a padali z lietadla. Prečo sa Afganci aj za cenu života snažia utiecť pred Talibanom?

Radikálne hnutie má medzi mnohými miestnymi podporu.

Tlačili sa a padali z lietadla. Prečo sa Afganci aj za cenu života snažia utiecť pred Talibanom?
Afganci sa snažia opustiť krajinu na medzinárodnom letisko Hámida Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo mnohí Afganci sa boja o život, ďalší čakajú, že Taliban prinesie do krajiny plnej chaosu poriadok. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý sa doteraz radikálne hnutie nepodarilo poraziť, tvrdia odborníci. Taliban navyše za menej ako 30 rokov svojej existencie dokázal vrásť do miestnej spoločnosti.

Kým v pondelok (16. 8.) dominovali v médiách videá, ako sa stovky Afgancov snažia aj za cenu života naskočiť na americké vojenské lietadlo, v utorok (17. 8.) si svet všíma nezvyčajnú fotografiu portálu Defence One, na ktorej sa tlačí viac ako 600 ľudí v nákladnom priestore stroja C-17 Globemaster.

Podľa komentátorov z nej tuhne krv v žilách, pretože ukazuje zúfalú túžbu utiecť. Prečo majú mnohí Afganci panický strach z nadvlády Talibanu vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko politológ Univerzity svätých Cyrila a Metoda Jozef Lenč.

„Z veľkej časti preto, že sa obávajú nastolenia systému, ktorý bude kontrolovať nielen politickú, ale aj ekonomickú moc a každodenný život Afgancov. Kontrolovať práva, najmä žien, ale aj ľudí, ktorí majú iný pohľad na to, ako by sa mal štát spravovať.“

Zmenil sa Taliban?

Taliban tvrdí, že sa zmenil a chce debatovať napríklad o ženských právach. Na druhej strane však chce prijať šaríu, teda tvrdé presadzovanie islamského práva. V provincii Tachár údajne bojovníci zastavujú rikše a dievčatá, ktoré majú na nohách „odhaľujúce sandále“ bičujú.

Časť Afgancov je však ochotná mnohé prehliadnuť a stojí na strane radikálneho hnutia. Taliban ich okrem iného dvadsať rokov presviedčal, že bojuje proti cudzej okupácii, sľúbil im viac spravodlivosti i menej korupcie, vysvetľuje bezpečnostný expert a veterán vojny v Afganistane Lumír Nemec:

„Zásadný problém je v tom, že za dvadsať rokov tam boli investované miliardy ale len časť peňazí došla k účelu, ku ktorému bola pôvodne určená. Väčšina zmizla práve v korupčnom prostredí, kde z toho ťažili elity a obyčajným Afgancom sa to samozrejme nepáči.“

Dokázali zlákať rôzne etniká

Väčšina členov Talibanu, čo v paštčine znamená študenti, sú Paštúni z najväčšej etnickej skupiny v krajine. Experti však upozorňujú, že do svojich radov dokázali zlákať v posledných rokov aj iné etniká, čo hnutiu prináša úspech.

Na druhej strane sú na čele radikálov zväčša tí istí ľudia ako do roku 2001. Preto je otázne, či dokážu opäť vládnuť. Krajina a aj jej populácia sa totiž za dvadsať rokov výrazne zmenili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet