Na hlavný obsah

Tóth neobhájil zlatú medailu, skončil na 14. mieste: Jedny z najťažších pretekov

Víťazstvo putuje do Poľska.

Tóth neobhájil zlatú medailu, skončil na 14. mieste: Jedny z najťažších pretekov
Na snímke slovenský reprezentant v chôdzi na 50 km Matej Tóth na OH 2020. Foto: TASR

Slovenský reprezentant Matej Tóth nepretavil do medailovej pointy svoje posledné piate vystúpenie na olympijských hrách v kariére. V mimoriadne náročných pretekoch v chôdzi na 50 km v japonskom Sappore skončil na 14. mieste, do cieľa prišiel na pokraji síl.

Olympijským šampiónom sa v piatok (6. 8.) nečakane stal Poliak Dawid Tomala, ktorý nadviazal na svojho legendárneho krajana Roberta Korzeniowského, držiteľa zlatého hetriku z rokov 1996, 2000 a 2004.

Posledný víťaz

Tomala sa výkonom 3:50:08 h stal posledným dvadsiatym víťazom mužskej päťdesiatky na olympijských hrách, keďže táto tradičná a zároveň najdlhšia vytrvalostná disciplína nebude pokračovať v programe OH. V Paríži 2024 ju nahradia preteky na 35 km.

Z boja o striebornú medailu v sapporskom Odori Parku vyšiel víťazne Nemec Jonathan Hilbert, ktorý sa v poslednom kilometri odpútal od Španiela Marca Tura a za víťazom zaostal o 36 sekúnd.

Tur napokon skončil až štvrtý, lebo v posledných stovkách metrov sa pred vyčerpaného Španiela dostal Kanaďan Evan Dunfee. Na 45-ročného portugalského veterána Joaa Vieiru zostalo piate miesto. Najlepší z favorizovaných domácich chodcov bol Masatora Kawano na šiestej priečke.

Jedny z najťažších pretekov

Olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 a majster sveta z Pekingu 2015 Tóth sa držal statočne do tridsiateho kilometra, ale potom začal výraznejšie zaostávať za najlepšími. Usadil sa v druhej polovici druhej desiatky a napokon sa v cieli objavil na 14. mieste.

Tóth dosiahol vo svojej poslednej štrnástej päťdesiatke kariéry výsledný čas 3:56:23 h. Pre 38-ročného rodáka z Nitry bolo sapporských 50 km medzinárodným koncom úspešnej 20-ročnej kariéry, s fanúšikmi na Slovensku ešte plánuje osobitnú rozlúčku.

„Boli to určite jedny z najťažších pretekov a asi by som ich ani nedokončil, ak by som nemal motiváciu. Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola obrovská motivácia prísť do cieľa a ukončiť to so cťou. Som sklamaný, ale môžem sa každému pozrieť do očí, že som spravil maximum. Bolo to najviac, čo som mohol spraviť,“ povedal po pretekoch Tóth.

Morvay: Olympiáda sa nebalí

Ďalší slovenský reprezentant v rýchlej chôdzi Michal Morvay prišiel do cieľa na 41. priečke (+25:14). Pre Morvaya to bola prvá päťdesiatka na vrcholnom podujatí. Aj keď na trati veľmi bojoval, nakoniec prišiel do cieľa.

„Začal som podľa plánu, taktika bola dobrá. Ráno aj v polovici pretekov som sa cítil dobre, no v živote som nezažil takéto počasie a ukázalo sa to, keď som začal chytať kŕče do nôh. Nevedel som si s tým dať rady, bojoval som v hlave, či pokračovať, ale olympiáda sa nebalí. Dobojoval som to až do cieľa a za to si dávam veľké plus,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport