Na hlavný obsah

Tretia dávka vakcíny má pri senioroch účinnosť 86 percent, znie z Izraela

Údaje zbierali od desiatok tisíc ľudí.

Tretia dávka vakcíny má pri senioroch účinnosť 86 percent, znie z Izraela
Izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Tretia dávka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech má u ľudí starších ako 60 rokov účinnosť 86 %. Oznámila to v stredu (18. 8.) izraelská zdravotná poisťovňa Makabi s využitím prvých výsledkov vedeckej štúdie.

Krajina začala 1. augusta ponúkať preočkovanie už zaočkovaným občanom nad 60 rokov, cez víkend potom znížila túto hranicu na ľudí nad 50 rokov a vo štvrtok (19. 8.) má oznámiť, či ďalej rozšíri ponuku pre občanov starších ako 40 rokov. Zatiaľ dostalo tretiu dávku vakcíny 1,2 milióna Izraelčanov. Dve dávky dostalo 5,4 milióna ľudí.

Štúdia poisťovne Makabi je založená na údajoch od viac ako 149 000 ľudí starších ako 60 rokov, ktorých zaočkovali treťou dávkou najmenej pred týždňom, a na údajoch od 675 000 ľudí zaočkovaných dvoma dávkami medzi januárom a februárom.

Z ľudí zaočkovaných trikrát sa opätovne koronavírusom nakazilo 37 osôb, medzi zaočkovanými dvoma dávkami bolo 1 064 pozitívnych prípadov. Zo správy Makabi však nie je jasné, aké závažné boli symptómy u 37 opätovne infikovaných.

Firma Pfizer priznáva, že účinnosť jej vakcín sa časom znižuje. Tretia dávka podľa nej zvyšuje protilátky proti pôvodnému vírusu aj proti jeho variantom – vrátane delty.

K podávaniu tretej dávky vybraným občanom pristúpia aj USA, niektoré európske štáty, napríklad Srbsko, už očkujú treťou dávkou. Rakúsko tiež schválilo očkovanie treťou dávkou vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet