Na hlavný obsah

Tri štvrtiny zaočkovaných dospelých, najviac úmrtí od marca. Británia hlási nové čísla

Aspoň jednu dávku už dostalo 89 % Britov.

Tri štvrtiny zaočkovaných dospelých, najviac úmrtí od marca. Británia hlási nové čísla
Ľudia kráčajú s ochrannými rúškami okolo anglickej centrálnej banky v Londýne. Foto: TASR/AP

Viac ako tri štvrtiny dospelých v Spojenom kráľovstve dostali už obe dávky vakcíny proti novému druhu koronavírusu. V utorok (10. 8.) to oznámila britská vláda.

V ten istý deň zaznamenali v Británii zároveň aj najvyšší denný prírastok obetí covidu od marca – pribudlo 175 úmrtí, uviedla spravodajská stanica Sky News.

Britské ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti spresnilo, že celkovo v krajine podali 86 780 455 dávok vakcín proti covidu, pričom 89 % ľudí dostalo prvú dávku a 75 % obe dávky.

Britský premiér Boris Johnson tento míľnik nazval „obrovským národným úspechom, na ktorý by všetci (Briti) mali byť hrdí“.

„Naša neuveriteľná vakcinačná kampaň poskytla doteraz životne dôležitú ochranu proti vírusu trom štvrtinám dospelých v Spojenom kráľovstve,“ dodal.

Zdôraznil, že je mimoriadne dôležité, aby sa „tí, čo zatiaľ neboli zaočkovaní, objednali na termín – a ochránili tak seba i svojich milovaných a umožnili nám všetkým užívať si naše slobody bezpečne“.

Očkovanie podľa údajov Anglického úradu verejného zdravotníctva (PHE) a Cambridgeskej univerzity zabránilo približne 60 000 úmrtiam, 22 miliónom prípadov nákazy a 66 900 hospitalizáciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet