Na hlavný obsah

Trinásty dôchodok z biedy nevytrhne, pomoc musí byť adresnejšia, tvrdia odborníci

Minimálny dôchodok je aktuálne 334,30 eur.

Trinásty dôchodok z biedy nevytrhne, pomoc musí byť adresnejšia, tvrdia odborníci
Dôchodcovia - ilustračné foto. Foto: RTVS

Aj tento rok dostanú poberatelia dôchodku riadny trinásty dôchodok. Nárok naň má zhruba milión 400 000 penzistov. Sociálna poisťovňa im ho vyplatí skôr – už v novembri.

Tí, ktorí majú najnižšie dôchodky, dostanú 300 eur, tí s najvyššími 50. Jednota dôchodcov tvrdí, že najchudobnejších táto dávka raz ročne z biedy nevytrhne

Penzisti, ktorí majú dôchodok v sume do 218 eur, sa môžu k záveru roka tešiť na 300 eur. No tí, ktorých dôchodok dosahuje sumu nad 912 eur, dostanú iba 50 eur.

Žiadne veľké riešenie

„To znamená, že ostáva v platnosti maximálna aj minimálna suma trinásteho dôchodku. Na rozdiel od roku 2020 sa bude vyplácať už v novembri spolu s príslušnou dôchodkovou dávkou,“ vysvetlila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorkyňa rezortu práce a sociálnych veci Eva Rovenská.

Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku aj dnes, rovnako ako pred rokom, hodnotí trináste dôchodky ako paškvil.

„Niektorí s nižším dôchodkom dostanú tých 300 eur, ale ani to nie je nejaké veľké riešenie, lebo keď má niekto 334-eurový dôchodok a raz za rok dostane 300 eur, to ho z biedy nevytrhne,“ myslí si.

Nekompenzuje výpadok príjmov

Jednorazová pomoc nie je riešením, súhlasí sociologička Zuzana Kusá. Podľa nej sa každoročne čoraz viac penzistov ocitá na prahu chudoby.

„Výška, aj tá najvyššia pre tých s nízkymi dôchodkami, rozhodne nekompenzuje výpadok príjmov, respektíve nevykrýva ten pád pod hranicu chudoby, pod ktorou je rastúci počet dôchodcov, najmä tých osamelo žijúcich,“ uviedla pre RTVS.

Minimálny dôchodok ako nástroj

Finančná pomoc seniorom by mala byť adresnejšia, reaguje analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš.

„Zhruba do 10 % dôchodcov je v ohrození chudobou. Práve na nich by mala byť cielená pomoc od štátu – na tých, ktorí majú naozaj nízke dôchodky. Efektívnym nástrojom na to je aj minimálny dôchodok,“ podotkol.

Minimálny dôchodok je aktuálne 334,30 eur. Hoci by mnohí penzisti potrebovali túto sumu výrazne navýšiť, podľa analytikov si to štát nemôže dovoliť. Už aj trináste dôchodky podľa Goliáša navýšia verejný dlh. Penzistom sľúbil otvoriť tému trinástych dôchodkov predseda NR SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika