Na hlavný obsah

Tropická búrka Henri smerujúca k Spojeným štátom zosilnela na hurikán

Východné pobrežie USA má zasiahnuť v nedeľu.

Tropická búrka Henri smerujúca k Spojeným štátom zosilnela na hurikán
Na satelitnej snímke z 20. augusta 2021 tropická búrka Henri nad Atlantickým oceánom, ktorá nabrala silu hurikánu

Tropická búrka Henri, ktorá  podľa predpovedí zasiahne v nedeľu (22. 8.) východné pobrežie USA vrátane New Yorku, zosilnela v sobotu (21. 8.) na hurikán prvej kategórie. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Rýchlosť sprievodného vetra sa podľa NHC zvýšila na takmer 120 kilometrov za hodinu, v nárazoch je ešte vyššia.

NHC predpokladá, že Henri pred dosiahnutím pevniny mierne zoslabne, no keď zasiahne pobrežie Long Islandu a juh Nového Anglicka, bude mať silu hurikánu alebo bude na hranici hurikánu prvej kategórie.

Výstrahu pred hurikánom vydal NHC pre časti ostrova Long Island a štátov Rhode Island a Connecticut. Prívalové zrážky môžu zasiahnuť Long Island, Nové Anglicko, juhovýchod New Yorku a sever štátu New Jersey.

Henri by bol prvý hurikán za uplynulých 30 rokov, ktorý by priamo zasiahol východné pobrežie USA. V roku 1991 si tam hurikán Bob vyžiadal 17 obetí.

Zatiaľ posledná výstraha pred hurikánom pre New York bola vydaná v auguste 2011 pri hurikáne Irene. O rok neskôr udrela na toto veľkomesto tropická búrka Sandy, ktorá si vyžiadala 44 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet