Na hlavný obsah

Turecko začalo so sťahovaním vojakov z Afganistanu. Mexiko prijalo viac ako 100 utečencov

Mexiko udelilo humanitárne víza prevažne novinárom.

Turecko začalo so sťahovaním vojakov z Afganistanu. Mexiko prijalo viac ako 100 utečencov
Na ilustračnej snímke ľudia zhromažďujúci sa na medzinárodnom letisku v Kábule. Foto: TASR/AP

Mexiko v stredu (25. 8.) prijalo skupinu 124 utečencov z Afganistanu. Išlo prevažne o novinárov a ich rodinných príslušníkov, uviedol mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard.

Mexiko udelilo humanitárne víza novinárom a zamestnancom afganských i zahraničných médií pôsobiacich v ázijskej krajine. Napríklad americký denník The New York Times uviedol, že v skupine sú aj jeho spolupracovníci. Podľa ministra zahraničia Ebrarda Mexiko pomocou utečencom napĺňa svoju tradíciu krajiny, ktorá je otvorená ľuďom na úteku pred perzekúciou.

Situácia tlače v Mexiku ale nie je ani zďaleka bezproblémová, pripomínajú zahraničné agentúry. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) je Mexiko jednou z najviac nebezpečných krajín na svete pre novinárov. 

Taliban údajne požiadal Turecko o pomoc s prevádzkou letiska

Turecko začalo z letiska v afganiskej metropole Kábulu sťahovať svojich vojakov. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie tureckého ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

„Turecké ozbrojené sily sa vracajú do našej vlasti s hrdosťou, že úspešne splnili úlohy, ktoré im boli zverené,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Rezort dodal, že turecké vojenské lietadlá evakuovali v spolupráci s vojakmi ďalších krajín celkovo 1 129 civilistov.

Podľa dvoch anonymných zdrojov z prostredia tureckej vlády, na ktoré sa v stredu odvolala agentúra Reuters, Taliban údajne požiadal Turecko o technickú podporu pri zabezpečení prevádzky kábulského letiska po odchode zahraničných síl. Tureckí vojaci sa však podľa požiadavky talibov musia rovnako ako vojaci iných krajín stiahnuť z Afganistanu najneskôr do konca augusta.

Požiadavka Talibanu týkajúca sa odchodu všetkých tureckých vojakov podľa jedného z dvojice nemenovaných tureckých predstaviteľov skomplikuje akúkoľvek budúcu misiu.

„Zaistenie bezpečnosti pracovníkov letiska bez prítomnosti tureckých ozbrojených síl je riskantná úloha,“ povedal pod podmienkou zachovania anonymity. Dodal, že rozhovory s Talibanom na túto tému pokračujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet