Na hlavný obsah

Turistom môže v prípade núdze pomôcť aplikácia Horská záchranná služba

Pomocou nej si dokážu privolať pomoc.

Už viac ako rok majú návštevníci horského prostredia k dispozícii aplikáciu Horská záchranná služba. Do mobilného telefónu si ju nainštalovalo vyše 135 000 ľudí.

Za uplynulý rok pomohla pri viac ako stovke zásahov. Pomocou nej si ľudia dokážu privolať pomoc stlačením jednej ikony. Zároveň odosiela polohu aj informácie, ktoré má v nej užívateľ uložené.

V júli privolala aplikácia záchranárov k zranenej turistke v masíve Kriváňa, v tom istom mesiaci pomohla pri navigácii stratených turistov, ktorých zastihla búrka na hrebeni Západných Tatier. Šéf horskej služby si spomína aj na prípad z viac ako 2400 metrového Prostredného hrotu.

„Kde boli dvaja zablúdení, s ktorými nebolo možné sa telefonicky spojiť kvôli zlému signálu ale vďaka aplikácii boli ľudia pomocou SMS navigovaní, medzi tým išla záchranná skupina hore a stretli s presnosťou na pár metrov, čiže naozaj úžasný výsledok,“ popisuje Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

„V poslednej dobe je veľa jednodňových turistov, ktorí sa nemali kde zapisovať. Po niekoľkých hodinách keď sa nedostavia do cieľa príde automaticky výzva k volaniu o pomoc a vieme presnú trasu ktorou išli,“ dodáva Miroslav Živčák, náčelník oblastného strediska HZS Vysoké Tatry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko