Na hlavný obsah

Uhynuté ryby na Hrone už nelovia, boli už v pokročilom štádiu rozkladu

Rybári z rieky vylovili 5,4 ton rýb.

Uhynuté ryby na Hrone už nelovia, boli už v pokročilom štádiu rozkladu
Masový úhyn rýb na rieke Hron spôsobil v pondelok na strednom Pohroní únik digestátu z bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen. Foto: TASR

Lov rýb, ktoré hromadne uhynuli na rieke Hron, je ukončený. „So zberom sme prestali v stredu 28. júla, dovtedy sme ulovili 5,4 tony rýb, čo bolo 11 000 kusov,“ uviedol v pondelok (2. 8.) pre TASR ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu pre stredoslovenskú oblasť Richard Štencl.

„Nemáme na to technické vybavenie ani sily, ani financie. Prestali sme to riešiť, ryby už boli v rozklade a bolo to zdraviu nebezpečné,“ dodal. Podľa neho celková finančná škoda bude vyčíslená znaleckým posudkom.

Aj generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo vo svojom stanovisku uvádza, že v súvislosti so zhoršením vôd na rieke Hron vyzbierali viac ako 5,4 tony uhynutých rýb.

„Pre pokročilé štádium ich rozkladu je už obťažné pokračovať v tejto činnosti, preto sme sa rozhodli pre monitoring vôd v rieke,“ poznamenal s tým, že vzorky budú odoberať na troch miestach v Hrone a v týždňových intervaloch ich budú pravidelne vyhodnocovať.

„V prípade, že rozklad rýb spôsobí výrazné zhoršenie kvality vody, pristúpime k ďalším opatreniam a verejnosť budeme informovať,“ zdôraznil Jenčo.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko