Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj dohliada na vyšetrovanie smrti Šyšova

Aktivistu našli 3. augusta obeseného v parku.

Ukrajinský prezident Zelenskyj dohliada na vyšetrovanie smrti Šyšova
Fotografie Vitaľa Šyšova obklopené kvetmi a sviečkami, ktoré nechali ľudia na protest pred bieloruským veľvyslanectvom v Kyjeve. (3. augusta 2021) Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobne dohliada na vyšetrovanie smrti Vitaľa Šyšova, bieloruského aktivistu a šéfa mimovládnej organizácia Bieloruský dom na Ukrajine, ktorého našli v utorok (3. 8.) obeseného v parku v Kyjeve.

V utorok to oznámil hovorca ukrajinského prezidenta, informovala agentúra Ria Novosti.

„My (kancelária prezidenta) pozorne sledujeme závery polície. Prezident, samozrejme, na prípad dohliada,“ uviedol hovorca.

Pre Kyjev je podľa hovorcu dôležité, aby ukázal, že Ukrajina podporuje bieloruských občanov, a že Bielorusi, ktorí prídu na Ukrajinu sa nemusia obávať o svoju bezpečnosť.

Šyšov bol nezvestný od pondelkového (2. 8.) rána, keď sa nevrátil po tom, ako si šiel zabehať. Ukrajinská polícia ho našla v utorok ráno obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve.

Následne sa začalo vyšetrovanie smrti aktivistu, pričom polícia preveruje aj podozrenie, že by mohlo ísť o úkladnú vraždu maskovanú za samovraždu. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu spraví Ukrajina všetko pre to, aby sa prípad vyšetril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet