Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj schválil sankcie proti viacerým ruským médiám

Sankcionovať bude aj údajného ruského agenta.

Ukrajinský prezident Zelenskyj schválil sankcie proti viacerým ruským médiám
Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o uvalení sankcií na 12 ruských spoločností vrátane telekomunikačnej firmy Rostelekom a vydavateľov viacerých médií – napríklad denníkov Moskovský komsomolec alebo Vedomosti.

Informáciu zverejnila v pondelok (23. 8.) na svojom webe prezidentská kancelária. Postihy podľa agentúry Unian znamenajú zablokovanie prístupu týchto spoločností k webovým zdrojom na Ukrajine.

Podľa serveru Meduza sa zablokovanie webových stránok týka niektorých firiem, na ďalšie spoločnosti sa vzťahujú aj iné sankcie vrátane zablokovania majetku.

Zelenskyj tak podpisom potvrdil rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti, ktorá podľa agentúry Unian rovnako rozhodla o uvalení sankcií na šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina.

Médiá už v nedeľu (22. 8.) oznámili, že Zelenskyj podpísal dekrét, ktorý zavádza sankcie na Andrija Derkača. Tohto ukrajinského zákonodarcu vinia Spojené štáty z toho, že je agentom Ruska a jednou z osôb, ktoré nezákonne zasahovali do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Zelenskyj v uplynulých mesiacoch uvalil sankcie na množstvo ruských médií – vrátane televíznych kanálov Rossija 24 alebo NTV, a tiež spoločností, medzi ktoré patrí finančný ústav Sberbank či letecký dopravca Aeroflot, poznamenal server Meduza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet