Na hlavný obsah

Unesené detí z nigérijskej školy prepustili po troch mesiacoch na slobodu

V zajatí zahynulo šesť žiakov.

Unesené detí z nigérijskej školy prepustili po troch mesiacoch na slobodu
Na snímke rodičia detí, ktoré uniesli. Foto: TASR/AP

Nigérijskí ozbrojenci prepustili stovku žiakov, ktorých uniesli takmer pred tromi mesiacmi z islamskej školy na severe Nigérie. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na riaditeľa spomínanej školy a jedného z rodičov. Šesť žiakov v zajatí zahynulo.

„Všetci žiaci sú na slobode. Práve sa ich chystáme previezť k nám,“ povedal riaditeľ Abubakar Alhassan v telefonickom rozhovore s AFP. „Nemôžem uviesť presný počet žiakov, ale žiadny nezostal v zajatí,“ dodal bez ďalších podrobností.

Oslobodenie žiakov potvrdila tiež Fati Abdullahiová, ktorej 18-ročná dcéra a 15-ročný syn patrili k uneseným.

Únos sa odohral koncom mája na severozápade Nigérie, kde ozbrojené skupiny v posledných mesiacoch prepadli niekoľko škôl a univerzít. Od decembra uniesli viac ako tisícku študentov, za ktorých požadovali výkupné. Väčšina sa medzitým dostala na slobodu, ale stovky z nich zostávajú v zajatí v táboroch ukrytých v lesoch.

Asi dve stovky ťažko ozbrojených mužov 30. mája prepadli mesto Tegine a z tamojšej islamskej školy uniesli 136 žiakov. V zajatí šesť z nich zomrelo, ďalším 15 sa podarilo utiecť, dodala AFP.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari pred časom vyzval rodiny a úrady, aby výkupné únoscom nevyplácali. Mnoho rodín je však za prepustenie svojich blízkych ochotných urobiť čokoľvek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet