Na hlavný obsah

USA podnikli nálet na údajného strojcu útoku na letisko v Kábule

Cieľ odvety sa vraj podarilo zneškodniť.

USA podnikli nálet na údajného strojcu útoku na letisko v Kábule
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v sobotu (28. 8.) na východe Afganistanu s pomocou dronu podnikli útok na údajného „plánovača“ organizácie Islamský štát-Chorásán. Podľa agentúry DPA ide o reakciu na teroristický útok, pri ktorom vo štvrtok (26. 8.) pri kábulskom letisku prišlo o život najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov.

Cieľ podľa prvých údajov zabili, informoval v noci na na sobotu Pentagon. Vyhlásenie neuvádza, či sa cieľ priamo podieľal na štvrtkovom útoku pri bránach letiska.

„Bezpilotné lietadlo Reaper, ktoré odštartovalo z Blízkeho východu, zasiahlo radikála v aute, v ktorom sedel s ďalším členom Islamského štátu. Obaja boli pri údere zabití,“ vyhlásil armádny hovorca William Urban. „Nevieme o tom, že by si útok vyžiadal nejaké civilné obete,“ dodal.

Podľa agentúry AP USA úder vykonali necelých 48 hodín po samovražednom atentáte, ku ktorému sa prihlásila práve skupina Islamský štát-Chorásán.

Vedenie amerických síl na Blízkom východe, v Perzskom zálive a severnej Afrike (CENTCOM) uviedlo, že dronový úder proti členovi IS USA podnikli v provincii Nangarhár. Washington sa domnieva, že bol zapojený do plánovania útokov proti USA v Kábule.

Americká vláda vydala v súvislosti so situáciou v Afganistane nové varovanie a vyzvala amerických občanov, aby sa nezdržiavali pri bránach kábulského letiska, pretože hrozia ďalšie útoky. Hovorca Pentagonu John Kirby uviedol, že naďalej existujú konkrétne, vierohodné hrozby proti letisku. „Sme pripravení na ďalšie pokusy o útok,“ povedal Kirby.

Vzdušný útok je podľa AP naplnením sľubu amerického prezidenta Joea Bidena národu, že páchatelia útoku na letisko sa nebudú môcť schovať. Zástupcovia Pentagonu v piatok (28. 8.) novinárom potvrdili, že sú pripravení na akúkoľvek odvetnú akciu, ktorú prezident nariadi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet