Na hlavný obsah

USA sa rozhodli, že neponechajú v Kábule svoje diplomatické zastúpenie

Na evakuáciu z krajiny čaká ešte 300 Američanov.

USA sa rozhodli, že neponechajú v Kábule svoje diplomatické zastúpenie
Na ilustračnej snímke evakuačné lietadlo amerických ozbrojených síl. Foto: TASR/AP

Spojené štáty nebudú mať od 1. septembra veľvyslanectvo v Kábule. V rozhovore na stanici CBS to povedal bezpečnostný poradca Bieleho domu Jack Sullivan.

O tom, či si USA ponechajú diplomatickú misiu v Afganistane aj po 31. auguste, kedy z krajiny majú odísť americkí vojaci, sa niekoľko dní špekulovalo.

Moc v Afganistane prevzalo hnutie Taliban, ktoré podľa Sullivana v rokovaniach uviedlo, že aj po konci augusta umožní bezpečne vycestovať americkým občanom, ľuďom s pobytom v USA a tiež Afgancom, ktorí spolupracovali s koaličnými vojskami.

Podľa ministra zahraničia Antonyho Blinkena čaká v krajine na evakuáciu zhruba 300 amerických občanov.

Hovorca ministerstva zahraničia Ned Price tento týždeň uviedol, že Taliban si želá, aby v Kábule zostala americká diplomatická misia. Americké ministerstvo zahraničia zvažovalo, či v Kábule ponechá misiu, dodalo ale, že vládu Talibanu neuznajú.

Keď Taliban vstúpil do Kábulu, americké ministerstvo zahraničia nechalo veľvyslanectvo evakuovať a jeho zamestnancov presunulo na letisko, kde pôsobí niekoľkotisícový americký vojenský kontingent.

Sullivan stanici CBS tiež povedal, že USA môžu v Afganistane bojovať proti terorizmu bez toho, aby v krajine mali stálu vojenskú prítomnosť. Podľa neho hlavné teroristické skupiny v krajine nie sú dostatočne silné a zorganizované, aby páchali atentáty v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet