Na hlavný obsah

V Afganistane je stále 16 ľudí s trvalým pobytom na Slovensku, uviedol Heger

Vláda chystá ďalší vojenský špeciál alebo vyslanie vojakov.

V Afganistane je stále 16 ľudí s trvalým pobytom na Slovensku, uviedol Heger
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko stále eviduje 16 ľudí, ktorí majú v krajine trvalý pobyt a naďalej sú v Afganistane. Takisto sú tam deviati študenti slovenských vysokých škôl a okolo 50 manželiek a detí žijúcich na Slovensku.

Vláda pre nich plánuje poslať vojenský špeciál, prípadne vyslať do krajiny vojakov, ktorí by pomohli s ich evakuáciou. Všetko závisí od bezpečnostnej situácie. Uviedol to v stredu (25. 8.) po rokovaní vlády premiér Eduard Heger.

„Či sa podarí dostať týchto ľudí ihneď na Slovensko alebo zatiaľ len do susedných krajín, je teraz nepodstatné. Dôležité je, že opustia Afganistan,“ povedal Heger a pripomenul, že v aktuálnej situácii je najnáročnejšie ľudí identifikovať a dostať ich v Kábule na letisko.

Heger zdôraznil, že nejde o migrantov, ale o ľudí, ktorí majú legálny trvalý pobyt na Slovensku, len sa aktuálne nachádzajú v Afganistane.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Katarína Wildová:

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že z 24 ľudí, ktorých priviezol prvý let slovenského vojenského špeciálu, dovedna 8 požiadalo o azyl v našej krajine.

Ku zvyšným občanom SR nachádzajúcim sa v Afganistane povedal: „Máme na ľudí, ktorých sme spomínali, kontakt, no situácia sa neustále mení, treba povedať, že títo ľudia sa snažia akýmkoľvek spôsobom dostať sa z Afganistanu.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko