Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici si Slováci pripomenú Slovenské národné povstanie

Podujatia sprevádzajú kapacitné obmedzenia.

Oslavy Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici aj tento rok poznačí pandémia. Organizátori obmedzili účasť verejnosti na 1 000 ľudí. Celý areál Múzea SNP v nedeľu (29. 8.) uzavrú do jednej zóny s jediným vstupom. Na oslavy SNP zvykne každý rok prísť približne 10 000 ľudí.

Oficiálna časť osláv, ktorá začína v nedeľu, je teda určená pre pozvaných hostí – najvyšších ústavných činiteľov, členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, predstaviteľov diplomatických zastúpení na Slovensku a priamych účastníkov povstania.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obmedzenie kapacity účasti kritizuje opozícia. „To bude prvýkrát v histórii, kedy do areálu Múzea SNP nevpustia žiadnu verejnosť, ale iba tých, čo obdržali pozvánky a od ktorých táto vláda očakáva pokoj a kľud,“ poznamenal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Faktom však je, že už minuloročné oslavy boli pre pandémiu koronavírusu obmedzené na 1 000 návštevníkov. O ich počte rozhoduje organizátor osláv, teda vedenie Múzea SNP.

Pre verejnosť budú popoludní pripravené sprievodné aktivity. Prezentácia ozbrojených síl či beseda s účastníkmi protifašistického odboja. Vybrané ulice mesta budú počas oficiálnej časti zatvorené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko