Na hlavný obsah

V Bielorusku zrejme vzniká väzenský tábor pre odporcov režimu Lukašenka, tvrdí CNN

Nie je to prekvapujúce, reaguje tamojšia opozícia.

V Bielorusku zrejme vzniká väzenský tábor pre odporcov režimu Lukašenka, tvrdí CNN
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Podľa zistení stanice CNN vzniká uprostred Bieloruska pri obci Navakolasava zariadenie, ktoré by mohlo byť väzenským táborom, teoreticky určeným pre odporcov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podľa záberov z miesta a svedectiev miestnych obyvateľov majú budovy v bývalom areáli na skladovanie rakiet nepriehľadné okná, sú obkľúčené elektrickými plotmi a strážia ich nové pohyblivé kamery.

Zariadenie leží uprostred lesov, zhruba hodinu cesty autom z Minska. Celý areál má asi 80 hektárov, nie je však jasné, aká veľká časť prešla úpravami. Do areálu je vstup zakázaný, podľa svedkov ho strážia. Podľa západných spravodajských služieb oslovených stanicou CNN by to „mohol byť“ väzenský tábor, neexistujú však priame dôkazy.

„Nie je prekvapujúce, že sa Lukašenko snaží vybudovať niečo ako stály väzenský tábor, pretože nová vlna protestov príde v každom prípade. Môžu ju vyvolať jeho vyhlásenia, môže ich vyvolať ekonomická situácia. Ale príde. On to vie a chce byť lepšie pripravený, ako bol v roku 2020,“ okomentoval zábery z miesta poradcu bieloruskej opozičnej líderky Svjatlany Cichanovskej Franak Viačorka.

Bieloruskí opoziční aktivisti sa podľa CNN obávajú, že po zaplnení bežných väzníc by režim mohol zriadiť trestanecké tábory. Obavy z ďalších represií silnejú s blížiacim sa výročím volieb z 9. augusta, v ktorých vlani podľa oficiálnych výsledkov opäť zvíťazil Lukašenko, ktorý tejto východoeurópskej krajine vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet