Na hlavný obsah

V Bratislave zachytili nový druh komára, vie prenášať vírusy dengue aj Zika

Ich prenos by v našich podmienkach hroziť nemal.

V Bratislave zachytili nový druh komára, vie prenášať vírusy dengue aj Zika
Dobrovoľníčka monitoruje komáre v Bratislave. Foto: TASR

Bratislava stále pokračuje v intenzívnych monitoringoch a zásahoch, ktorými sa snaží eliminovať pretrvávajúce larvy záplavových komárov. Hlavné mesto doteraz zasiahlo na viac ako 2,5 milióna m2 svojho územia, informovala na sociálnej sieti bratislavská samospráva.

Okrem toho informovala, že v ostatných dňoch bol v Bratislave zmonitorovaný nový druh komára Aedes japonicus. Jeho výskyt na ľavom brehu Dunaja potvrdil hlavný mestský biológ.

„Tento druh sa vyskytuje aj na území Rakúska či Nemecka. Komár druhu Aedes japonicus sa neliahne v záplavových územiach, nachádza skôr v menších liahniskách, obľubuje tmavé povrchy ako sú napríklad staré pneumatiky,“ priblížilo hlavné mesto.

Opäť preto apelovalo na záhradkárov či majiteľov dvorov, kde sa môžu vyskytovať malé vodné plochy, aby častejšie dbali na vylievanie stojatej vody.

Bez ohrozenia

Hlavný mestský biológ potvrdil, že ide o výskyt s menším rozsahom, ktorý nepredstavuje zvýšené nebezpečenstva pre ľudí.

„Invazívny komár Aedes japonicus pôvodom z Ázie má schopnosť prenášať napríklad vírusy japonskej encefalitídy, chikungunya, dengue alebo aj Zika, ktoré sa však doposiaľ nevyskytli na našom území, a preto by ani ich prenos v našich podmienkach nemal hroziť,“ podčiarkla bratislavská samospráva.

V tejto súvislosti dodala, že podobne je v Bratislave dlhodobo zaznamenaný aj výskyt druhov rodu Anopheles, ktoré tiež majú schopnosť prenosu ochorení, ich prítomnosť však doposiaľ nijako neohrozila zdravie ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny