Na hlavný obsah

V Česku sa už variant delta potvrdil v 97 percentách testovaných vzoriek

Vytlačil tak variant alfa, ktorý v krajine predtým prevládal.

V Česku sa už variant delta potvrdil v 97 percentách testovaných vzoriek
Na snímke testovanie vzoriek antigénovými testami. Foto: TASR

V Česku už takmer úplne dominuje koronavírusový variant delta, ktorý vytláča iné varianty tohto vírusu. Český Štátny zdravotný ústavy (SZÚ) uviedol vo svojej pravidelnej týždennej správe, že až 97 percent testovaných vzoriek vykazovalo prítomnosť variantu delta, informovali v pondelok (9. 8.) české médiá. Predtým v ČR dominoval variant alfa, ktorý teraz predstavuje menej ako štyri percentá nakazených.

Za posledné dva týždne bolo metódou tzv. diskriminačných PCR testov vyšetrených 1 787 vzoriek, uviedol SZÚ. Variant delta bol prítomný až v 97 percentách takto vyšetrených vzoriek. Variant alfa zaznamenali v necelých štyroch percentách. Ostatné varianty mali veľmi malý podiel zodpovedajúci menej než jednému percentu vzoriek.

Výskyt nového variantu môže s istotou potvrdiť až tzv. celogenomová sekvencia DNA vírusu, na ktorú sa posiela len približne desať percent vzoriek. V ČR bolo takto od začiatku roka sekvenovaných 6 155 vzoriek, a za posledný týždeň 376, uvádza portál Blesk.cz. Variant delta dominuje aj v najnovších vzorkách.

Spätným skúmaním starších vzoriek novým algoritmom bol detegovaný aj subvariant delty označovaná ako AY.3.

„Subvariant AY.3 bol vyhodnotený spätnou analýzou s použitím nového výpočtového algoritmu už skôr osekvenovaných vzoriek. Takúto kontrolou prešli všetky pozitívne vzorky od mája tohto roku,“ uviedla vedúca českého Národného referenčného laboratória Helena Jiřincová.

Riaditeľka SZÚ Barbora Macková uviedla, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že v prípade subvariantu AY.3 by malo covidové ochorenie iný priebeh. „AY.3 sa zatiaľ v ČR našiel iba v minime prípadov, v 19 z celkom 773 celogenomovo osekvenovaných vzoriek varianty delta,“ uviedla Macková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet