Na hlavný obsah

V Česku sa zrazili dva vlaky, hlásia troch mŕtvych a desiatky zranených

Rýchlik zrejme nepočkal a vyrazil v protismere.

V Česku sa zrazili dva vlaky, hlásia troch mŕtvych a desiatky zranených
Zrážka vlakov v Česku si vyžiadala dve obete. Foto: ČTK/Chaloupka Miroslav

Stredajšia (4. 8.) ranná zrážka dvoch vlakov v západočeskej obci Milavče v okrese Domažlice v Plzenskom kraji si vyžiadala troch mŕtvych (rušňovodičov a cestujúcu ženu) a najmenej 28 zranených, z toho sedem vo vážnom stave. Informujú o tom české médiá.

Portál ČT24 dodal, že k nehode došlo na trati spájajúcej Plzeň a bavorský Mníchov, rýchlik Ex 351 Západný expres sa zrazil s osobným vlakom typu RegioShark.

„O 8.06 h sa mali stretnúť vo Radoniciach, čo je len niekoľko kilometrov pred Domažlicami. Západný expres zrejme nepočkal a vyrazil v protismere na jednokoľajovej trati smerom na Plzeň a tam sa vlaky zrejme stretli,“ priblížil okolnosti nehody reportér ČT24 Jan Beránek.

„Situácia je vážna, ruším všetok program a som na ceste na miesto nešťastia,“ napísal na sociálnej sieti český minister dopravy Karel Havlíček.

Informácie o počte zranených sa líšia. ČTK informuje až o 50 ľuďoch. Na miesto nehody mieria okrem iného aj záchranárske vrtuľníky. Do zrážky majú byť zapojené aj dve osobné autá.

Zranení majú odreniny, zlomeniny, pomliaždeniny v oblasti brucha a hrudníka a niektorí budú musieť podstúpiť operáciu. Zatiaľ nie je známe, či sú medzi obeťami či zranenými aj Slováci.

Prevádzku medzi stanicami Domažlice a Blížejov prerušili, podľa prvých odhadov do stredajšieho večera. České dráhy zaviedli náhradnú autobusovú dopravu.

Plzeňský kraj požiadal o pomoc aj zahraničie, záchranári z Bavorska vyslali päť sanitiek. Domažlická nemocnica pre príjem zranených preventívne odložila všetky na stredu plánované operácie a uvoľnila lôžka.

V ČR ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roku, keď sa 7. júla čelne zrazili dva osobné vlaky na jednokoľajovej trati pri obci Pernink v okrese Karlove Vary, pričom si vyžiadala dve obete a 24 zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet