Na hlavný obsah

V EÚ je proti koronavírusu zaočkovaných už 70 percent dospelej populácie

Na Malte predstavuje hodnota vyše 90 percent.

V EÚ je proti koronavírusu zaočkovaných už 70 percent dospelej populácie
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR

V Európske únii sa nechalo kompletne zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 už 70 % dospelých. Uviedla to v utorok (31. 8.) Európska komisia, ktorej cieľom bolo v rámci spoločnej distribúcie vakcín dosiahnuť túto métu do konca leta. Plne chránených očkovaním je teraz podľa komisie 256 miliónov zo zhruba 450 miliónov obyvateľov krajín európskeho bloku.

Predovšetkým vinou nedostatku vakcín v prvých mesiacoch roka EÚ výrazne zaostávala za Spojeným kráľovstvom či Spojenými štátmi. Postupne sa jej však podarilo rozdiely znížiť. Kým Británia už 70-percentnú hranicu prekročila, v USA tempo očkovania poľavilo a únia ich predstihla.

„Stratégia spoločného postupu EÚ sa vypláca a stavia úniu do popredia svetového boja proti covidu. Ale pandémia neskončila. Potrebujeme viac,“ vyhlásila šéfka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová.

Situácia v jednotlivých členských krajinách dvadsaťsedmičky sa pritom veľmi líši. Malta na čele štatistiky Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) plne zaočkovala vyše 90 percent dospelých obyvateľov a mnohé krajiny západnej či južnej Európy sú výrazne nad 70 percentami.

Bulharsko má kompletne zaočkovanú iba pätinu obyvateľstva. Na Slovensku zaočkovali takmer 50 percent dospelých ľudí.

Mapa kompletnej zaočkovanosti v rámci Európskej únie.Foto: ECDC
Foto: ECDC

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet