Na hlavný obsah

V Európe sa už koronavírusom nakazilo viac ako 60 miliónov ľudí

Informovala o tom európska kancelária WHO.

V Európe sa už koronavírusom nakazilo viac ako 60 miliónov ľudí
Do nemocnice v Martine privážajú pacienta s koronavírusom. Foto: TASR

V Európe sa od začiatku pandémie koronavírusom nakazilo vyše 60 miliónov ľudí, uviedla v pondelok (2. 8.) kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre európsky región. Do toho spadá aj Rusko a krajina bývalého Sovietskeho zväzu.

„Koniec pandémie je stále v nedohľadne a na európsky región pripadá žiaľ viac ako 1,2 milióna úmrtí pacientov s covidom“ uviedla riaditeľka európskej pobočky WHO pre krízové situácie Dorit Nitzanová. Preto je podľa nej dôležité, aby jednotlivé štáty pokračovali vo svojom úsilí ochrániť ohrozené skupiny obyvateľov.

Tempo, akým napreduje vakcinácia, sa v rôznych krajinách líši. „Preočkovanosť prioritných skupín, ako sú ľudia nad 60 rokov, zdravotníci, ľudia žijúci v domoch s opatrovateľskou službou alebo chronicky chorí, je vo viacerých krajinách stále nízka,“ upozornila Nitzanová.

Očkovanie sa musí zrýchliť rovnomerne vo všetkých krajinách

Aby sa pandémia skončila, je potrebné zrýchliť tempo očkovania rovnomerne vo všetkých krajinách, vyzvala zástupkyňa WHO v pondelok zverejnenej tlačovej správe. Týka sa to podpory výroby vakcín, ako aj ich zdieľania medzi štátmi.

Dodala, že je potrebné dodržiavať existujúce opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu, teda testovať, sekvenovať odobraté vzorky, trasovať kontakty infikovaných a dodržiavať karanténu. Ľuďom, ktorí sa vydávajú na cesty, Nitzanová odkazuje, aby vyhodnotili riziká, ktoré to so sebou prináša.

Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie ochorenia COVID-19 dlhodobo sleduje, sa koronavírusom na celom svete nakazilo asi 198, 4 milióna ľudí a z nich 4, 23 miliónov zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet