Na hlavný obsah

Pri pobreží Japonska sa rozlomila nákladná loď, do mora uniká ropa

Posádka nehlási žiadne zranenia.

Pri pobreží Japonska sa rozlomila nákladná loď, do mora uniká ropa
Na snímke rozlomená japonská loď a ropa unikajúca do mora. Foto: ČTK/AP

Pri pobreží severovýchodného Japonska sa vo štvrtok (12. 8.) ráno rozlomila nákladná loď po tom, čo v stredu (11. 8.) večer narazila na plytčinu v miestnom prístave. Do mora uniká ropa, ktorá vytvorila viac ako päť kilometrov dlhú škvrnu, informoval denník The Times.

Loď Crimson Polaris prevádzkovaná japonskou spoločnosťou a plaviaca sa pod panamskou vlajkou viezla drevenú drť z Thajska do japonského prístavu Hačinohe, keď sa v stredu večer dostala do problémov pre zlé počasie a narazila na breh.

Posádke sa ešte podarilo loď s výtlakom takmer 40 000 ton uvoľniť a vyplávať z prístavu, ale pre rozbúrené more musela vyhodiť kotvu len štyri kilometre od pobrežia.

Na palube sa navyše objavila prasklina a loď sa v skorých ranných hodinách rozlomila, informovala japonská pobrežná stráž. Snažia sa zistiť, či sa Crimson Polaris potopí, alebo či môže ohroziť iné lode v tejto oblasti. Teraz je v plavebnej dráhe, ktorú lode využívajú pri vyplávaní z prístavu Hačinohe.

Žiadny z 21 čínskych a filipínskych členov posádky sa nezranil a ropa sa zatiaľ nedostala k pobrežiu, dodala japonská pobrežná stráž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet