Na hlavný obsah

V júli na Slovensku zomrelo vyše 4 000 ľudí, z toho covidu podľahlo 18 osôb

Ochorenie vypadlo z top 10 najčastejších príčin úmrtia.

V júli na Slovensku zomrelo vyše 4 000 ľudí, z toho covidu podľahlo 18 osôb
Na snímke zdravotný personál v špeciálnom ochrannom odeve. Foto: TASR

Na Slovensku v júli zomrelo takmer 4 100 ľudí, čo je o necelé tri percentá menej než päťročný priemer za rovnaký mesiac. Zároveň ide o najnižší údaj za posledných 13 mesiacov. Koronavírusu podľahlo dovedna 18 osôb. Informoval o tom Štatistický úrad v pondelok (30. 8.).

„Aj vďaka výrazne zlepšenej epidemickej situácii sme po prvýkrát v tomto roku zaznamenali v júli nižší počet úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom. Celkový počet zomretých i nadúmrtnosť sa od januára každý mesiac postupne znižujú,“ povedala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Nadúmrtnosť sa prejavila vo vekovej kategórii od 65 do 74 rokov, oproti priemeru išlo o štvorpercentný nárast. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka išlo o najviac postihnutú skupinu ľudí, keď nadúmrtnosť presahovala 100 percent.

V štatistike podľa krajov zaznamenali nadúmrtnosť len dva z nich – Prešovský (9 %) a Trnavský (2 %). Vo zvyšných krajoch evidovali nižší počet zomretých než je päťročný priemer. Najvyšší pokles hlásili z Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja – o 9 % menej.

Najčastejšie príčiny úmrtia

Koronavírusu v júli podľahlo dohromady 18 osôb, čo je najnižšie nameraná hodnota od septembra 2020. Podiel obetí koronavírusu na celkovom počte zomretých za júl bol 0,4 percenta.

Ochorenie COVID-19 sa tak nedostalo ani do prvej desiatky najčastejších príčin úmrtí, skončilo jedenáste. Oproti prvým trom mesiacom tohto roka je to výrazná zmena, keďže covid figuroval na prvom mieste najčastejších príčin úmrtia.

Najviac infikovaných koronavírusom (60 %) bolo v júli medzi ľuďmi staršími ako 65 rokov.

„Z regionálneho hľadiska bol na tom najhoršie Žilinský kraj, z ktorého pochádzala viac než polovica (56 %) všetkých zomretých na covid na Slovensku,“ podčiarkla Podmanická.

Najčastejšou príčinou úmrtia sú kardiovaskulárne ochorenia (46 %), nasledujú nádorové ochorenia (26 %), choroby dýchacej sústavy (7 %), tráviacej sústavy (6 %) a vonkajšie príčiny smrti (5 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko