Na hlavný obsah

V letnom tábore utrpelo zranenia viacero detí, jedno z nich zomrelo

Príčinou bol pád ťažkej konštrukcie stanu.

V letnom tábore v obci Turček (okres Turčianske Teplice) došlo z pondelka (16. 8.) na utorok (17. 8.) k tragédii. Žilinská krajská polícia na sociálnej sieti informuje, že jedno dieťa zomrelo po tom, čo utrpelo zranenia. Okrem neho sa zranilo ďalších sedem detí.

Silný vietor totiž vyvrátil šesť z desiatich rozložených stanov. Smrteľné zranenie sedemročného chlapca spôsobil pád ťažkej konštrukcie jedného zo stanov.

Deti putovali do nemocníc

„Krátko po polnoci sme prijali tiesňové volanie na linku 155 o tom, že v tábore údajne víchrica zhodila stany a na mieste sa majú nachádzať zranené deti,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

„Žiaľ, vyslaní záchranári už jednému z detí nedokázali pomôcť, ďalších sedem bolo po ošetrení prevezených do nemocníc v okolí,“ doplnila.

Policajti ihneď vyslali na miesto všetky dostupné policajné hliadky aj tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

„V súčasnosti vykonávame všetky potrebné prvotné procesné úkony s cieľom zdokumentovania skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku,“ napísali policajti s tým, že bližšie informácie do skončenia vyšetrovania neposkytnú.

Stabilizovaný stav

Hovorkyne nemocníc v Martine a Žiari nad Hronom, v ktorých pacientov hospitalizovali, potvrdili, že zdravotný stav štyroch zranených detí je stabilizovaný a piate je mimo ohrozenia života.

Ďalšie dve deti ošetrili na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, následne ich prepustili do domácej liečby.

V tábore bolo dohromady 104 detí. Tie, ktoré sa nezranili, pozvážali hasičskou technikou do budovy neďalekého kláštora, kde dostali dočasné ubytovanie. Následky veternej kalamity v súčasnosti odstraňujú.

Politici vyjadrili úprimnú sústrasť

„Veľmi ma zarmútila správa o tragédii, ktorá sa počas silnej búrky odohrala v detskom tábore neďaleko obce Turček. Myslím na rodičov 7-ročného chlapca, ktorý tam zahynul a celej rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť. Pevne verím, že ostatné zranené deti budú čo najskôr zdravé a v poriadku,“ napísala na facebooku prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Je to obrovská tragédia. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a pozostalým. Komunikoval som so starostom a ponúkol som mu pomoc pri zvládnutí tejto situácie,“ zareagoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Vyhasnutie ľudského života je vždy bolestivé, obzvlášť, ak ide o dieťa. Rodine a pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť. Myslím aj na zranené deti, ktorým prajem skoré uzdravenie. Verím, že všetky budú časom v poriadku,“ uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

„Informácia, že v tábore v Turčeku po zásahu blesku zomrel sedemročný chlapec a ďalších sedem detí sa zranilo, nás hlboko zasiahla. Je to obrovská tragédia. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej rodine a pozostalým,“ napísal na sociálnej sieti šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Hlboko ma zasiahla správa o silnej nočnej búrke, ktorá sa dnes v noci prehnala detským letným táborom v obci Turček a vzala život chlapcovi a ďalších sedem detí zranila. Je to nevýslovná tragédia, pozostalým vyjadrujem moju úprimnú a hlbokú sústrasť,“ zareagoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko