Na hlavný obsah

V Mali teroristi zabili najmenej 51 civilistov

Na severe krajiny sa vraždilo v troch dedinách.

Pri útokoch na severe Mali zomrelo v nedeľu (8. 8.) najmenej 51 civilistov. Informovala o tom v pondelok (9. 8.) agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na armádne zdroje a miestne úrady. Tie útok označili za teroristický. Prvotné správy o útoku hovorili o približne štyridsiatke obetí.

Útočníci prišli na motocykloch a zaskočili obyvateľov troch dedín blízko hraníc s Nigerom, povedal pre AFP miestny zástupca. „Teroristi zabili vyše 40 civilistov v dedinách Karou, Ouatagouna a Daoutegeft. Vnikli do dedín a všetkých zmasakrovali,“ dodal.

Útok sa stal v nedeľu večer o šiestej hodine miestneho času. Všetky tri dediny napadli naraz. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z dokumentu okresnej správy, ktorá hovorí o najmenej 51 zabitých a niekoľkých zranených civilistoch. Útočníci tiež zapálili niekoľko domov a ukradli dobytok.

Útočníci údajne zamierili ešte do štvrtej dediny. Do oblasti už vyslali vojenské jednotky, uviedol armádny zdroj. Upozornil ale na to, že komunikácia s nemenovanou dedinou je zlá pre nedávne útoky islamských radikálov na telekomunikačnú infraštruktúru.

Problémy s radikálmi od roku 2012

Západoafrická krajina od roku 2012 bojuje s činnosťou islamistických skupín predovšetkým na severe. Radikáli sa postupne dostávajú aj do strednej časti a rozširujú svoj boj do susedných krajín – Burkiny Faso a Nigeru. Napriek činnosti jednotiek OSN a francúzskej a africkej misii radikáli zabili tisíce ľudí. Státisíce obyvateľov pre boje odišli z domovov.

Na „vážnu a neustále sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu“ v krajine upozornil minulý týždeň nezávislý expert pri OSN Alioune Tine, ktorý sa špecializuje na dodržiavanie ľudských práv. Na konci 11-dňovej návštevy Mali hovoril o zlyhaní štátnych inštitúcií a útokoch islamských radikálov voči všetkým vrstvám spoločnosti. Pripomenul, že násilia sa vo veľkej miere dopúšťajú aj bezpečnostné zložky, ktoré majú obyvateľov chrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet