Na hlavný obsah

V Martine napadli výtvarníka Petra Kalmusa

Po incidente ho odviezli do nemocnice.

V Martine napadli výtvarníka Petra Kalmusa
Umelec Peter Kalmus. Foto: TASR

V Martine v stredu (4. 8.) napadli umelca Petra Kalmusa. Výtvarníka následne ošetrili v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM).

Potvrdila to Zuzana Marčeková z marketingového oddelenia UNM. Ako prvý na to upozornil týždenník .týždeň.

„Môžeme potvrdiť, že bol u nás ošetrený a prepustený domov,“ povedala Marčeková.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriely Kremeňovej polícia ku konkrétnym osobám informácie neposkytuje.

„Informácie poskytujeme k prípadom, a to len v takom rozsahu, ako to umožňuje stav konkrétnej vyšetrovanej, objasňovanej, respektíve preverovanej veci,“ uviedla Kremeňová.  

Incident sa mal odohrať po odhalení Dubčekovej busty

Celý incident sa mal odohrať na slávnostnom odhalení busty Alexandra Dubčeka, ktoré sa konalo v stredu večer v parku Matice Slovenskej v Martine. Podľa vyjadrení umelca, ktoré poskytol denníku SME, ho z parku chceli vyhnať po tom, ako rozvinul baner s menami obetí 21. augusta 1969 na protest proti Dubčekovmu obuškovému zákonu.

Miesto slávnostnej ceremónie odmietal opustiť a niekto mu mal spomínaný baner vytrhnúť z rúk a pokrčiť. Následne sa mal Kalmus dostať do potýčky, po ktorej skončil na zemi a zdravotníci ho previezli na ošetrenie do nemocnice.

Na otázku, kto ho napadol, umelec nevedel odpovedať. Dodal len, že samotný útok sa už odohral mimo areálu parku, kam ho vytlačili.

Je otázne, čo sa v Martine odohralo

Niekoľko svedkov však tvrdí, že celý incident sa odohral inak, ako ho opisuje umelec. Redakcia RTVS má k dispozícii výpoveď svedka, podľa ktorého Kalmusa nikto nenapadol a na zemi sa ocitol vlastným pričinením.

Matica slovenská vo štvrtok (5. 8.) zverejnila vyhlásenie, v ktorom odsúdila výtržnosti počas slávnostného odhalenia busty Alexandra Dubčeka. „V tejto súvislosti bolo ihneď po ukončení kultúrneho podujatia podané trestné oznámenie,“ informovala Matica na svojom webe.

Podľa organizácie sa narušiteľ podujatia správal agresívne, narúšal pokojný a pietny priebeh podujatia a fyzicky bránil aktu kladenia vencov k Dubčekovej buste. Niektorých prítomných mal aj fyzicky a verbálne napadnúť.

„Narušiteľ podujatia nereagoval na slušné výzvy organizátorov na ukončenie svojho správania ani na opustenie priestoru, preto bol z priestoru vykázaný za bránu pozemku Matice slovenskej, kde si ľahol na okraj chodníka,“ dodala Matica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko