Na hlavný obsah

V nedeľu hrozia na celom území Slovenska intenzívne búrky, varuje SHMÚ

Pravdepodobnosť nebezpečných javov, ako silný vietor, krúpy a intenzívny dážď, je vysoká.

V nedeľu hrozia na celom území Slovenska intenzívne búrky, varuje SHMÚ
Ilustračné foto. Foto: Počasie SHMÚ RTVS/Miroslav Mäsiar

V nedeľu (1.8.) platia na území celého Slovenska výstrahy pred búrkami. Udrieť s väčšou intenzitou majú na západnom a strednom Slovensku, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Pre tieto oblasti vydal SHMÚ výstrahu vyššieho, 2. stupňa, na ostatnom územní platí výstraha 1. stupňa.

Hoci sa búrky tvorili už od rána, v popoludňajších hodinách môžu byť navyše sprevádzané prívalovými zrážkami s úhrnmi od 30 do 50 mm a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 – 110 km/h. „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozornil SHMÚ.

„Rozsiahlejšie búrkové systémy sú momentálne na krajnom západe územia a v Banskobystrickom kraji a postupujú na severovýchod. Ojedinele prinášajú aj výdatnejšie zrážky. Búrky sa budú vyskytovať aj neskôr v priebehu dňa, pričom pravdepodobnosť nebezpečných javov ako silný vietor, krúpy (aj väčšie) a intenzívny dážď bude narastať,“ varujú meteorológovia.

Pre východnú časť krajiny a tiež regióny Kysúc a Oravy platí výstraha pred búrkami 1. stupňa. Aj v tomto prípade môžu byť spojené s lejakmi, pri ktorých spadne 20 až 40 mm zrážok i nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 – 85 km/h.

Pre južné okresy vydali meteorológovia tiež výstrahy pred vysokými teplotami, v nedeľu popoludní môžu kulminovať na 33 – 34 stupňoch Celzia.

V oblastiach Spiša, Oravy, Turca, Liptova a Horehronia zasa počas celej nedele hrozí vo vysokohorských polohách nárazový vietor s rýchlosťou  110 – 135 km/h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko