Na hlavný obsah

V Nemecku sa pred súd postaví storočný dozorca z nacistického koncentračného tábora

Čelí obvineniu z napomáhania vražde v 3 500 prípadoch.

V Nemecku sa pred súd postaví storočný dozorca z nacistického koncentračného tábora
Muž kráča cez bránu v bývalom koncentračnom tábore Sachsenhausen. Foto: ČTK/AP/Markus Schreiber

V Nemecku na jeseň predstúpi pred súd storočný bývalý dozorca z nacistického koncentračného tábora Sachsenhausen. Čelí obvineniu z napomáhania vražde v 3 500 prípadoch. Informoval o tom list Welt am Sonntag.

Obvinený, ktorého meno médiá nezverejňujú, pracoval v koncentračnom tábore pri Berlíne medzi januárom 1942 a februárom 1945. Podľa hovorcu súdu v meste Neuruppin, kde sa bude prípad od októbra prejednávať, bude storočný muž pred súdom asi dve až dve a pol hodiny denne.

Sachsenhausenom prešlo približne 200 000 väzňov, ktorí tam žili často v neľudských podmienkach a boli úplne vydaní zlovôli miestnych strážcov a jednotiek SS. Asi 20 000 väzňov tam bolo zavraždených.

V tábore, vzhľadom na blízkosť k Berlínu, sídlila správa všetkých koncentračných táborov v Nemecku a neskôr aj na okupovaných územiach. Bolo tam tiež veľké výcvikové stredisko pre príslušníkov jednotiek SS, ktorí boli následne rozdeľovaní k práci v ďalších nacistických táboroch, či už koncentračných, alebo vyhladzovacích.

Nemeckí prokurátori sa naďalej snažia priviesť k zodpovednosti niektorých podozrivých z nacistických zločinov, hoci ich počty výrazne ubúdajú.

V roku 2011 však padlo dôležité súdne rozhodnutie, ktoré otvorilo dvere viacerým prípadom, keďže umožnilo uznať človeka vinným len za prácu v koncentračnom tábore bez toho, aby bolo potrebné preukázať mu konkrétny zločin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet