Na hlavný obsah

V niektorých štátoch USA hrozí kolaps nemocníc, nové prípady covidu prudko rastú

V niektorých nemocniciach je najviac pacientov od začiatku pandémie.

V niektorých štátoch USA hrozí kolaps nemocníc, nové prípady covidu prudko rastú
Ilustračná snímka -sanitka prichádza na urgentný príjem nemocnice v Orlande na Floride. Foto: ČTK/ZUMA/Paul Hennessy

Po strmom náraste nových prípadov koronavírusu na niektorých miestach USA z posledných týždňov mnoho štátov zápasí s vysokým počtom hospitalizovaných v dôsledku ťažkého priebehu ochorenia COVID-19.

Texas, ktorý je jedným z epicentier súčasnej vlny epidémie v USA, žiada nemocnice, aby vykonávali len nevyhnutné operácie, Georgia varuje pred preťažením tamojších nemocníc a Arkansas ohlásil doteraz najvyšší počet hospitalizovaných od prepuknutia pandémie. Na viacerých miestach sa pritom stále vedú spory o to, či znovu obnovovať niektoré reštrikcie.

Nemocnice sa budú venovať len pacientom v najkritickejších stavoch

Guvernér Texasu Greg Abbott v pondelok (9. 8.) vyzval tamojšie nemocnice, aby odložili všetky operácie, ak takýto krok nepovedie k úmrtiu pacienta alebo výraznému zhoršeniu jeho stavu. Texaským lekárom potom prídu pomôcť ich kolegovia z menej zasiahnutých štátov, aby nedošlo k preťaženiu nemocníc.

Abbott vyzval obyvateľov Texasu na očkovanie a vyhlásil, že v tomto čase už všetci sami najlepšie vedia, čo je potrebné pre boj s pandémiou urobiť.

Viaceré zdravotnícke regióny, ktoré zahŕňajú vždy niekoľko okresov, majú teraz k dispozícii menej ako päť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Tempo rastu denného počtu nových prípadov a hospitalizovaných osôb je pritom v štáte porovnateľné s minuloročnou jeseňou, po ktorej nasledovala doteraz najhoršia vlna pandémie v USA. Aktuálne je v Texase pozitívnych priemerne viac ako 18 % zo všetkých vykonaných testov.

Zvlášť kritická situácia je v Austine

Mesto Austin napríklad cez víkend využilo svoj oznamovací systém pre prípady mimoriadnych udalostí a vyzvalo tamojších obyvateľov, aby nosili na verejných miestach rúška, zostávali čo najviac doma a nechali sa zaočkovať.

„Situácia je kritická,“ povedal hlavný zdravotnícky činiteľ Austinu Travis Desmar Walkes s tým, že miestne nemocnice sú už teraz pod veľkým tlakom. V oblasti s takmer 2,4 miliónmi obyvateľov je pritom k dispozícii šesť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Pred možným preťažením varujú aj nemocnice v Georgii. Šéfovia kliník na juhu štátu v pondelok pri tlačovej konferencii vyzvali obyvateľov na nosenie rúšok a očkovanie vzhľadom na rýchly úbytok voľných lôžok. Štát teraz registruje najvyššie denné počty novonakazených od začiatku februára, počet hospitalizovaných s covidom je osemkrát vyšší ako na začiatku leta.

Najviac pacientov od začiatku pandémie hlási aj Arkansas či Alabama

Doteraz najvyšší počet ľudí v nemocniciach s covidom hlási Arkansas, kde je aktuálne v celom štáte voľných osem lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Proti koronavírusu je tam plne zaočkovaných 47 percent populácie, čo je menej, než aký je v USA celonárodný priemer.

Najvyšší počet ľudí v nemocniciach s covidom od januára hlási aj Alabama, celkovo najviac ľudí v starostlivosti lekárov je v Louisiane. V Mississippi došli lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti v 35 tamojších veľkých nemocniciach. V kalifornskom Los Angeles sa počet hospitalizovaných zdvojnásobil za posledných 14 dní.

Vo všetkých štátoch pritom drvivá väčšina ľudí s ťažkým priebehom covidu nie je zaočkovaná.

Nemocnice upozorňujú aj na to, že v štátoch s najnižšou preočkovanosťou a najväčším šírením nákazy narastajú tiež počty vážne chorých detí. Minulý týždeň sa koronavirus potvrdil u 94 000 detí, čo predstavuje asi 15 percent z celkového počtu nových prípadov. Až tri a pol percenta z nich pritom končia v nemocniciach.

Niektorí experti uvádzajú, že nákazlivý variant delta zrejme spôsobuje horší priebeh covidu u detí, hoci sa o tejto domnienke stále vedú debaty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet