Na hlavný obsah

V okolí Jamského plesa sa stavať nebude

Pozemok sa nachádza vo štvrtom stupni ochrany prírody.

Na brehu Jamského plesa vo Vysokých Tatrách sa nemôže a ani nebude môcť stavať. Ide totiž o pozemky v štvrtom stupni ochrany prírody. Ochranári takto reagovali na inzerát realitnej kancelárie, v ktorom takmer šesťhektárový pozemok v národnom parku ponúkala na vybudovanie hotela, akvaparku či lyžiarskeho centra. Inzerát už nie je dostupný.

Pozemok pri Jamskom plese vo Vysokých Tatrách získali ešte v roku 2019 dediči jeho pôvodného majiteľa Gustáva Nedobrého. Ten tam prevádzkoval chatu, ktorá počas vojny vyhorela.

V inzeráte realitná kancelária uvádzala, že ,,pozemok je vhodný na vybudovanie horskej chaty, chatového komplexu, hotela, wellness, akvaparku, lyžiarskeho centra a že sú dostupné stavebné povolenia a prístupová cesta.“ Podľa ochranárov nič z toho nebola pravda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Požiadal som štátny orgán ochrany prírody, aby dali vyjadrenie, či to, čo tam bolo postavené v roku 1936, sa môže obnoviť. Napísali, že nič sa nemôže robiť,“ povedal Viliam Marko, právny zástupca vlastníkov pozemkov.

,,Pozemok nie je stavebný, je to budúca bezzásahová zóna národného parku, v súčasnosti je vo štvrtom stupni ochrany. Je to súčasť národnej prírodnej rezervácie, a z toho dôvodu výstavba stredísk alebo akvaparku mi príde veľmi uletená,“ povedal riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny