Na hlavný obsah

V okresoch, kde ešte nie je africký mor ošípaných, sa zvýši odstrel diviakov

Zvýšený lov má pomôcť zabrániť ďalšiemu šíreniu ochorenia.

V okresoch, kde ešte nie je africký mor ošípaných, sa zvýši odstrel diviakov
Na archívnej snímke odstrelené diviaky v rámci opatrenia na zabránenie šírenia afrického moru ošípaných v roku 2019. Foto: TASR

Africký mor ošípaných sa aktuálne šíri už v 29 slovenských okresoch, Štátna veterinárna a potravinová správa SR preto vydala mimoriadne opatrenie. Od utorka (3. 8.) umožní poľovníkom v ešte neinfikovaných okresoch zvýšiť odstrel diviakov.

„V infikovaných okresoch už nie je odstrel vhodný, aby nedochádzalo k plašeniu diviakov do ďalších oblastí, čím sa môže šírenie nákazy ešte urýchliť,“ informovalo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Premnožená diviačia zver je na Slovensku príčinou šírenia afrického moru ošípaných.

Vláda vyčlenila na podporu lovu a na opatrenia s tým spojené 5,2 miliónov eur, z týchto peňazí sa nakúpia napríklad mraziace boxy na uchovanie ulovených zvierat.

Vzorky z odlovených zvierat skúmajú do 24 hodín laboratóriá. „Ak sa potvrdí, že bol ulovený diviak zdravý, mäso z neho pôjde na predaj spotrebiteľom,“ dodal rezort s tým, že časť peňazí je určená aj na kampaň na podporu predaja diviačieho mäsa, „ktoré je z hľadiska výživy kvalitnou potravinou“.

Chovateľom ošípaných ministerstvo odporúča, aby sprísnili hygienické opatrenia vo svojich chovoch a zaregistrovali svoj chov, čo môžu urobiť aj bez sankcií. „Cieľom je, aby jednotlivé regionálne veterinárne a potravinové správy mali prehľad o tom, kde sa ošípané chovajú a na základe toho zvýšili dohľad,“ uzavrelo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko