Na hlavný obsah

V Spojenom kráľovstve sa čoskoro budú môcť zaočkovať mladiství vo veku 16 a 17 rokov

Odporučili to experti.

V Spojenom kráľovstve sa čoskoro budú môcť zaočkovať mladiství vo veku 16 a 17 rokov
Na ilustračnej snímke muž s ochranným rúškom vychádza zo stanice metra v Londýne. Foto: TASR/AP

Británia chce v priebehu týždňov ponúknuť vakcínu proti koronavírusu mladistvým vo veku 16 a 17 rokov. Urobí tak na základe odporúčania zdravotných expertov, informoval v stredu (4. 8.) server BBC.

Mladistvých budú očkovať výlučne vakcínou firiem Pfizer/BioNTech, ktorá má v Británii ako jediný preparát pre túto vekovú kategóriu schválenie od tamojších regulačných orgánov.

Osoby vo veku 16 a 17 rokov, ktorých je v Británii približne 1,4 milióna, nebudú na očkovanie potrebovať súhlas rodičov, uviedol britský výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) s tým, že presný dátum začiatku očkovania bude spresnený neskôr.

JCVI, ktorý je skupinou nezávislých odborníkov, dáva odporúčanie britskej vláde. Tá na základe nich koná. Všetky štyri časti Spojeného kráľovstva – Anglicko, Wales, Škótsko a Severné Írsko – už oznámili, že sa budú týmto odporúčaním riadiť.

Britský vakcinačný program sa radí k najrýchlejším na svete – približne 89 % dospelých tu dostalo aspoň jednu dávku covidovej vakcíny a 73 % obe dávky. Očkovanie mladých ľudí za týmto tempom zaostáva.

Výzvy na rozšírenie očkovania na mladistvých sa v Británii množia od letnej vlny, ktorú zapríčinila nákazlivejší variant delta i zrušenie ochranných opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet