Na hlavný obsah

V štáte New York zomrelo na covid viac ľudí, než sa dosiaľ uvádzalo, oznámila guvernérka

Na nezrovnalosti sa upozorňovalo dlhšie.

V štáte New York zomrelo na covid viac ľudí, než sa dosiaľ uvádzalo, oznámila guvernérka
Na snímke guvernérka amerického štátu New York Kathy Hochulová. Foto: SITA/AP

Guvernérka štátu New York Kathy Hochulová, ktorá sa len v utorok (24. 8.) ujala úradu, v stredu (25. 8.) podľa agentúry AP ohlásila, že štát eviduje o 12 000 viac covidových úmrtí, ako ešte v pondelok (23. 8.) uvádzala administratíva jej predchodcu Andrewa Cuomoa.

Podľa Hochulovej tak v New Yorku, ktorý má zhruba 20 miliónov obyvateľov, zomrelo po nákaze koronavírusom 55 400 ľudí.

Nová bilancia zodpovedá počtu úmrtných listov registrovaných americkým Strediskom pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). Cuomo však v pondelok, v posledný deň vo funkcii, oznámil verejnosti, že úmrtí bolo 43 400.

„Teraz zverejňujeme viac dát ako predtým, aby ľudia vedeli, že úmrtia hlásené domovmi pre seniorov a nemocnicami zodpovedajú tým, ktoré uvádza CDC,“ povedala Hochulová televízii MSNBC.

„Je veľa vecí, ktoré sa nestali a ja sa postarám o to, aby sa stali. Symbolom môjho funkčného obdobia bude transparentnosť,“ zdôraznila Hochulová.

Na rozdiel od počtu úmrtí hlásených CDC a Cuomovým úradom upozornila AP prvýkrát už v júli. Podľa nej Cuomove štatistiky nebrali do úvahy úmrtia ľudí, ktorí zomreli doma, v hospicoch, vo väzniciach alebo v opatrovateľských zariadeniach pre ľudí s postihnutím. Taktiež nezapočítavali osoby, ktoré zrejme zomreli na covid, ale diagnózu u nich nepotvrdil test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet