Na hlavný obsah

V Tatrách snežilo, na severe Slovenska stúpajú vodné hladiny

SHMÚ vydal výstrahy pre viaceré okresy.

V Tatrách snežilo, na severe Slovenska stúpajú vodné hladiny
Aktuálna snehová pokrývka na Lomnickom štíte. Foto: facebook/SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred povodňami pre viacero okresov na severe Slovenska, najviac za posledných 24 hodín napršalo v osade Oravice.

„Úhrny zrážok sa pohybovali väčšinou od 5 do 30 mm, na severných návetriach do 50 mm, výnimočne aj viac,“ skonštatovali v pondelok (30. 8.) meteorológovia s tým, že za posledných 24 hodín zaznamenali zrážky najmä na severe a východe Slovenska. V Oraviciach namerali v priebehu jedného dňa až 58,8 mm zrážok, naopak na juhozápade krajiny dominovala slnečná obloha.

Za väčšie množstvo zrážok na severe podľa nich môže tlaková níž, zároveň aj z juhovýchodu postupujúca oblasť nižšieho tlaku, ktorú na okrajoch sprevádza chladný a vlhký vzduch. „Na severných návetriach hôr tak dochádza k ďalšej podpore výstupných pohybov a tvorby zrážok vplyvom náveterného efektu,“ vysvetlil SHMÚ.

V závetrí hôr sa deje presný opak, regionálne tak vznikajú veľké rozdiely v množstve zrážok. „Chladné a vlhké severozápadné prúdenie so zrážkami pretrvá aj zajtra, v stredu už len na severe, no od štvrtka už zrážky výrazne ubudnú a postupne sa oteplí,“ dodali meteorológovia na sociálnej sieti.

Leto, ktoré sa správa ako jeseň

Zrážky pokračovali aj v Tatrách, na vrcholoch hôr sa však zmenili na snehové. Na Lomnickom štíte je podľa ústavu aktuálne 24 centimetrov hrubá snehová pokrývka. „V tejto súvislosti treba pripomenúť, že v rokoch 2018, 2019 a 2020 nezaznamenali počas augusta na Lomnickom štíte ani raz snehovú pokrývku,“ doplnil SHMÚ.

Záver tohtoročného leta mal podľa meteorológov typicky jesenný charakter, priemerná denná teplota dosiahla v druhej polovici minulého týždňa v Hurbanove menej ako 15 °C a v Poprade menej ako 10 °C. Takéto hodnoty sú podľa nich na týchto miestach štandardné začiatkom októbra. Z hľadiska meteorológie a klimatológie sa jeseň začína 1. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko