Na hlavný obsah

V Tokiu sa začali paralympijské hry. Slovensko má viacero nádejí na medailu

Vyvrcholením ceremoniálu bolo zapálenie paralympijského ohňa.

V Tokiu sa začali paralympijské hry. Slovensko má viacero nádejí na medailu
Otvárací ceremoniál letných paralympijských hier v Tokiu. Foto: TASR/AP

Otváracím ceremoniálom sa v utorok (24. 8.) v Tokiu oficiálne začali 16. letné paralympijské hry. Pri defilé výprav sa na Olympijskom štadióne predstavila aj 27 členná slovenská výprava s vlajkonosičmi Veronikou Vadovičovou a Samuelom Andrejčíkom. Vyvrcholením ceremoniálu bolo zapálenie paralympijského ohňa.

Slovensko bude v Tokiu reprezentovať 27 športovcov, o dvoch menej ako pred piatimi rokmi v Riu de Janeiru. Skromnejšia výprava sa pokúsi napodobniť úspech z Brazílie, odkiaľ si priviezla 11 medailí, z toho päť zlatých.

Metelka obhajuje dve zlaté

V Riu bol ťahúňom paracyklista Jozef Metelka, ktorý vybojoval prvenstvo na dráhe i na ceste v časovke. Na zlaté double dosiahla aj parastrelkyňa Veronika Vadovičová, keď zvíťazila vo vzduchovej puške v stoji aj v ľahu.

„Sama som zvedavá, ako mi to pôjde. V Japonsku som ešte nesúťažila a posledné preteky som absolvovala ešte v novembri 2019,“ pripomenula Vadovičová pre oficiálnu stránku Slovenského paralympijského výboru (SPV). S celkovou bilanciou troch zlatých, jednej striebornej a jednej bronzovej je našou druhou najúspešnejšou paralympioničkou z letnej edície hier.

Najúspešnejší Riapoš

Lepší je len súčasný predseda SPV Ján Riapoš s bilancou 4–1–0. V Riu de Janeiro však na medailu nedosiahol. Riapoš oslávi v septembri už 52 rokov, v slovenskej výprave bude po cyklistke Anne Oroszovej druhým najstarším členom. Napriek tomu iné než medailové sny nemá.

„Ako štvornásobný zlatý medailista musím mať tie najvyššie ciele. Nepoznám športovca, ktorý by ich nemal,“ povedal Riapoš, ktorého čaká rekordný siedmy štart na PH.

Predseda SPV je optimista aj pri medailových odhadoch Slovákov v Tokiu. „Idú tam svetoví a európski rekordéri. Najlepší z najlepších, doplnení o mladých, ktorí si rovnako dokázali vybojovať miestenku. Tím je vyskladaný dobre a verím, že pretaví nadobudnuté skúsenosti v dobré výsledky. Verím, že je v našich silách zopakovať medailový úlovok z Ria,“ uviedol Riapoš.

Nižší počet účastníkov nie je výsledkom len nezvládnutých kvalifikácií, ale aj tragických ľudských osudov. Len 46-ročný reprezentant v paratlaku na lavičke Marek Kamzík prehral v posledný marcový deň tohto roku boj s koronavírusom.

O rok starší paracyklista Vladislav Janovjak, ktorý reprezentoval Slovensko na štyroch paralympiádach, opustil tento svet v máji 2017.

Paralympijské hry odštartujú v Tokiu potrvajú do 5. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport