Na hlavný obsah

Väčšinu afganských utečencov treba udržať v regióne, tvrdí Rakúsko

Susediace krajiny by mali dostať aj finančnú pomoc.

Väčšinu afganských utečencov treba udržať v regióne, tvrdí Rakúsko
Ľudia na letisku v Kábule v sobotu 14. augusta 2021 opúšťajú Afganistan v čase obsadzovania krajiny Talibanom. Foto: SITA/AP

Európska únia by sa mala zamerať na to, aby udržala väčšinu ľudí utekajúcich z Afganistanu v okolitom regióne. Povedal to v stredu (18. 8.) rakúsky minister vnútra Karl Nehammer s tým, že ak by EÚ zlyhala, predstavovalo by to pre Európu veľké nebezpečenstvo.

„Cieľom musí byť udržať väčšinu ľudí v regióne,“ uviedol Nehammer pred online rokovaním so svojimi európskymi náprotivkami. Podľa neho by krajiny susediace s Afganistanom, ktoré príjmu obyvateľov krajiny, mali dostať finančnú a inú pomoc.

Švajčiarsky prístup

Švajčiarsko sa rozhodlo, že nebude prijímať veľké skupiny afganských utečencov prichádzajúcich priamo z tejto krajiny. Namiesto toho bude žiadosti o azyl posudzovať individuálne. S odvolaním sa na vyhlásenie švajčiarskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Humanitárne víza budú podľa švajčiarskej vlády udeľované ľuďom, ktorí čelia „bezprostrednej, konkrétnej, vážnej a priamo život ohrozujúcej hrozbe“. Títo žiadatelia musia mať tiež úzke a aktuálne spojenie so Švajčiarskom.

Ako uvádza Reuters, švajčiarska vláda v súčasnosti pracuje na evakuácii 230 pracovníkov miestnej humanitárnej organizácie vrátane ich rodín, ktorí sa nachádzajú v Afganistane.

Merkelová volala s Bidenom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu telefonicky hovorila o situácii v Afganistane s americkým prezidentom Joe Bidenom. Dohodli sa, že Berlín a Washington budú ďalej úzko spolupracovať, čo sa týka ich jednotiek zaisťujúcich bezpečnosť na medzinárodnom letisku v Kábule.

Merkelová zdôraznila potrebu umožniť čo najviac občanom Afganistanu, ktorí podporovali Nemecko, aby mohli opustiť krajinu. Obaja štátnici sa zhodli, že dostanú lietadlami preč toľko zraniteľných osôb, koľko bude možné.

Taktiež sa zhodli na potrebe humanitárnej pomoci nielen Afganistanu, ale aj okolitým krajinám. Bližšie sa chcú dohodnúť na plánovanom virtuálnom stretnutí krajín G7.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil, že veľvyslanec jeho krajiny v Kábule začal v Dauhe v Katare rozhovory so zástupcami radikálneho Talibanu, aby tak zabezpečil, že hnutie umožní Afgancom dostať sa na letisko.

Maas povedal, že Nemecko od nedele (15. 8.) letecky odviezlo z Afganistanu vyše 500 ľudí vrátane približne 200 afganských občanov. „Chceme v týchto počtoch pokračovať aj v najbližších dňoch,“ dodal.

Evakuačné lety

Od obnovenia prevádzky z letiska v Kábule za necelé dva dni odletelo najmenej 62 evakuačných letov, takmer 20 z nich zabezpečili USA. Na palube strojov viacerých krajín bolo podľa Reuters približne 5 000 diplomatov, členov ochranky, humanitárnych pracovníkov a Afgancov.

Počet evakuovaných stále stúpa, letecká prevádzka nad Kábulom je hustá.

V blízkosti letiska sú naďalej davy ľudí, ktorí sa snažia za každú cenu opustiť krajinu. V tlačenici pred letiskom sa v stredu zranilo 17 ľudí.

Podľa bezpečnostného predstaviteľa NATO ale nie sú správy o tom, že by bojovníci Talibanu použili proti davom pri letisku násilie. Civilistov vyzvali, aby sa tam prestali zhromažďovať, ak nemajú pas a vízum, ktoré by im umožnili odlet z krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet