Na hlavný obsah

Valaskú Belú opäť zasiahli povodne, obec vyhlásila mimoriadnu situáciu

S rovnakým problémom bojovala koncom júla.

V obci Valaská Belá v okrese Prievidza vyhlásili v súvislosti s nedeľnými (1. 8.) prívalovými zrážkami mimoriadnu situáciu. V pondelok (2. 8.) o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina.

V nedeľu spadlo v obci približne 255 milimetrov zrážok, počas 20 minút zatopilo celú obec, priblížil Krovina.

Povodne zasiahli Valaskú Belú i v noci z 25. na 26. júla. Vyliate prítoky Nitrice a voda z lesov zatopili pivnice rodinných domov, poškodili miestne komunikácie, viacero lazov zostalo pre povodeň odrezaných od sveta.

Škody vtedy starosta Miloš Cúcik odhadol na niekoľko sto tisíc eur. Financie na odstraňovanie následkov prisľúbil obci v závere minulého týždňa premiér Eduard Heger.

Ešte väčšie škody

„Situácia je zlá. Škody budú obrovské, nedajú sa vyčísliť, ale budú omnoho väčšie ako naposledy,“ povedal starosta Miloš Cúcik.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravila Dominika Kusá:

V obci podľa neho postupne odstraňujú nánosy, zábrany, voda je naďalej vysoká. „Už teraz vieme, že zobralo lavičky, zlomilo nám jeden most, kde ľudí odrezalo od prechodu. Riešime to cez vojsko pontónovým mostom. Robíme všetko, čo sa dá,“ priblížil.

Problémová ťažba

„Potoky už mali byť prečistené z minulého týždňa, prívalová vlna bola raz taká veľká. Toto bola 100-ročná voda, nepredpokladal to nikto. Potoky sú hlboké, široké, regulácia aká-taká je,“ vysvetlil starosta.

Problémom, na ktorý podľa svojich ďalších slov upozorňoval, je aj ťažba dreva. „Ťaží sa tu dosť stromov a nesystematicky. Stromy a konáre sa nechajú v rigole alebo vedľa potoka, a keď prídu búrky, všetko zmyje do potoka, upcháva to mosty, a potom vznikajú veľké škody,“ dodal.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny