Na hlavný obsah

Vášnivý hubár skončil vo vážnom stave v nemocnici, otrávil sa muchotrávkou

Slovensko má jedinečnú liečbu pri otrave touto hubou.

Šťastie v nešťastí mal hubár z okolia Trenčína. Po tom, ako mu v košíku skončila aj muchotrávka zelená, leží vo vážnom stave v banskobystrickej nemocnici.

Hubárska sezóna je v plnom prúde, no ak po večeri pripravenej z plávok, šampiňónov či bedlí dostanete po štyroch až 24 hodinách hnačku, s veľkou pravdepodobnosťou ste si niektorú z húb zmýlili so smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou.

To sa stalo aj Alojzovi Žáčikovi z Trenčianskeho Jastrabia. Na hubách bol v pondelok (16. 8.) ráno, pripravil si ich na večeru. Zdravotné ťažkosti sa uňho objavili v utorok (17. 8.) predpoludním.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sanitka ho odviezla do trenčianskej nemocnice. Následne ho s vysokými hodnotami jedovatej látky v tele previezli vo štvrtok (19. 8.) z trenčianskej do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice vrtuľníkom.

Slovensko sa pri otrave muchotrávkou zelenou môže pochváliť jedinečnou a úspešnou metódou liečby. Jej presný postup, takzvaný protokol, vytvoril v roku 1978 lekár a odborník na otravu hubami Svetozár Dluholucký.

„Akákoľvek odchýlka od tohto protokolu znamená smrť alebo transplantáciu pečene,“ upozornil Dluholucký.

Muchotrávka zelená môže tiež pomýliť rôznymi formami sfarbenia. Za 17 rokov laboratórneho testovania na prítomnosť jedu muchotrávky zelenej v organizme, potvrdili na Slovensku 142 prípadov, z nich zomrelo päť ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko